Vejetatif
gelişmeyi teşvik eden herhangi bir uygulama meyvelerin Ca içeriğini olumsuz
etkiler. Mevcut Ca'un kullanımında meyve ve vejetatif aksam arasında vejetatif
aksam lehinde şiddetli bir yarış vardır. Azot, P, Mg ve K iyonları floemde
kolaylıkla taşınabilmesine rağmen Ca iyonu çok az ve yavaş taşınmakta ve yeni
gelişen meristematik dokulara yapraklarda gerçekleşen transprasyon ile yani
ksilem yolu ile ulaşmaktadır. Kalsiyumun elma yapraklarında genellikle
eksikliği görülmediği halde meyvelerde Ca eksikliğine sık rastlanmaktadır.
Tohum anacı üzerine aşılı tam verimdeki "Starkrimson Delicious"
çeşidinde yapılan bu çalışmada yaz budamasının yaprak ve meyvenin Ca içeriği
üzerine etkisi araştırılmıştır. Mayıs ayı sonlarında aynı yılın sürgünleri
yaklaşık 20 cm olduğunda yaz budaması yapılmış ve Temmuz ayı başında meyveler
yaklaşık 70 g olduğunda hem yapraklarda hem de meyvelerde Ca analizleri
yapılarak uygulamalar karşılaştırılmıştır. Yaprakların Ca içeriği yaz budaması
yapılan ağaçlarda %1,29; yapılmayanlarda ise %1,26 bulunmuş ve istatistiksel
olarak önemli olmamıştır. Meyvelerde ise yaz budaması yapılan ve yapılmayan
ağaçların Ca içeriği sırasıyla 59,47 ve 50,86 mg 100 g-1 olduğu
tespit edilmiş ve istatistiksel olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Bu
sonuçlar meyvenin Ca içeriğinin arttırılmasında yaz budamasının önemini
göstermektedir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | September 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Special Issue |