This study was conducted to determine effects of different harvesting and storage systems on feed
quality for two grass and legume mixtures cultivated in Cukurova Region. The mixtures of caramba +
berseem clover and vetch + triticale were used as forage material. In the research, haylage, hay bale
and traditional silage methods were examined. Harvesting was achieved by using the mover and disc
mover with conditioner for haylage and hay bale and by using silage machine for traditional silage.
However, feed quality were obtained for six numbers of wrap in haylage.
In the research, the relative feed value of haylage was qualified in second qualty degree while those
of hay bale and traditional silage was in third and fourth quality degree, respectively. It was obtained
that the highest quality forage was supplied with the mixture of caramba + berseem clover that can
be grown in Cukurova Region as an alternative instead of vetch + triticale mixture harvested by Disc
Mover with Conditioner.
Bu çalışma, Akdeniz İklimi koşullarında yetiştirilen iki farklı kışlık buğdaygil, baklagil karışımının kaba
yem olarak hazırlanmasında, farklı hasat ve muhafaza yöntemlerinin yem kalitesi üzerine etkilerinin
belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada bitkisel materyal olarak, fiğ + tritikale ve italyan çimi +
iskenderiye üçgülü karışımları kullanılmıştır. Çalışmada, haylaj, kuru ot balyası ve geleneksel silaj
muhafaza yöntemleri ele alınmıştır. Hasat makinası olarak, haylaj ve kuru ot yapımında tamburlu ot
biçme makinası ile ezme üniteli diskli çayır biçme makinası, geleneksel silaj yapımında ise ot silaj makinası
kullanılmıştır. Buna ek olarak, haylaj yapımında 6 kat sarma sayısı dikkate alınmıştır.
Araştırmada, haylaja ait nispi yem değerinin 2. kalite, kuru ot ve geleneksel silajın ise 3. ve 4. kalite
sınıfı içinde yer aldığı belirlenmiştir. En kaliteli ürünün, haylajlarda Çukurova koşullarında fiğ + tritikale
karışımına alternatif olarak yetiştirilebilecek italyan çimi + iskenderiye üçgülü karışımında, “Ezme Üniteli
Diskli Çayır Biçme Makinası” ile alınabileceği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Özel Sayı |