Anadolu’nun coğrafi konumu ve
geçmişten günümüze kadar bu coğrafyada yaşamış olan farklı kültürlerin etkisi
ile birçok tatlı çeşidi ortaya çıkmıştır. Bu
tatlı çeşitleri arasında tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve köklü bir geçmişe
sahip olan baklava; tarihi, yapılış tekniği, farklı çeşitleri ve lezzetiyle
hamur işi ve şerbetli tatlılar arasında ön plana çıkmaktadır. Osmanlı döneminde baklavanın lorlu, kavunlu gibi türlerinin
yapıldığı kaynaklarda tespit edilmiştir. Günümüzde de tüketicilerin istek ve
beğenilerine göre yeni lezzetler ortaya çıkarmak adına farklı tatlarda
baklavalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, geçmişten günümüze baklava çeşitleri ve
reçeteleri incelenerek geleneksel
ve inovatif yaklaşımlarla meyveli baklavaların üretilmesi, geliştirilmesi,
standardizasyonunun sağlanması ve duyusal parametrelerinin tespit edilerek
gastronomi sektörüne kazandırılması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada elma ve
ananas meyveleri ile 5 farklı deneme gerçekleştirilmiş olup duyusal
parametreleri (genel izlenim, meyve aroması, şerbet kıvamı, tekstürü, çıtırlık,
yağ aroması, harç oranı, pişme oranı ve renk tonu) belirlenerek lezzet profil
ve temel bileşen analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre elmada
optimize edilen verilerin başka meyvelere uygun olmadığı gözlemlenerek her
meyvenin kendi içerisinde tekrar optimize edilmesi ve 3. denemede yer alan
elmalı baklava reçetesinin kullanılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2019 |
Submission Date | May 26, 2019 |
Acceptance Date | November 13, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 2 |