The aim of this study is to measure financial failure risks of lodging and food-beverage companies in Turkey and to examine the impact of the Covid-19 pandemic on the financial failure risks. In this context, financial failure risks of four sub-sectors in the lodging services sector and three sub-sectors in the food service activities sector for the years 2016-2020 were analyzed by using the company accounts of the Central Bank of the Republic of Turkey, with Altman Z, Altman Z', Springate, Fulmer, Zmijewski and Grover models. Then, for each of the financial failure prediction models, whether there is a statistical difference in the context of the pre-Covid-19 and Covid-19 period was tested with the Wilcoxon Signed Ranks Test. According to the findings, it has been determined that four sub-sectors in the lodging services sector carry a risk of financial failure in all models and all years included in the analysis, except for the Zmijewski and Grover model, in terms of financial failure risk. It has been determined that the number of years in which the three sub-sectors in the food service activities sector carry the risk of financial failure is less than that of lodging. According to the results of the difference analysis, it was determined that there was a significant difference between the pre-epidemic and the epidemic period in the Altman Z, Altman Z' and Springate models. In line with the aforementioned analyzes, it is seen that the financial failure risks of the company in the sector have been increased and adversely affected during the Covid-19 period.
Financial Failure Risk the Lodging and Food Services Subsectors the Covid-19 Pandemic the Wilcoxon Signed Ranks Test
Bu araştırmanın amacı Türkiye’deki konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinin finansal başarısızlık risklerinin ölçülmesi ve Covid-19 salgınının finansal başarısızlık riskleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sektör bilançolarından yararlanılarak konaklama hizmetleri sektöründeki dört alt sektör ile yiyecek hizmetleri sektöründe yer alan üç alt sektörün 2016-2020 yıllarına ilişkin finansal başarısızlık riskleri Altman Z, Altman Z’, Springate, Fulmer, Zmijewski ve Grover modelleriyle analiz edilmiştir. Ardından finansal başarısızlık tahmin modellerinin her biri için Covid-19 öncesi ve Covid-19 dönemi bağlamında istatistiksel açıdan farklılık olup olmadığı Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile sınanmıştır. Elde edilen bulgulara göre finansal başarısızlık riski açısından konaklama hizmetleri sektöründeki dört alt sektörünün Zmijewski ve Grover modeli dışında bütün modellerde ve analize dahil edilen tüm yıllarda finansal başarısızlık riski taşıdığı saptanmıştır. Yiyecek hizmetleri sektöründe yer alan üç alt sektörün finansal başarısızlık riski taşıdığı yıl sayısının ise daha az olduğu belirlenmiştir. Farklılık analizi sonucuna göre ise Altman Z, Altman Z’ ve Springate modellerinde salgın öncesi ve salgın dönemi arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Söz konusu analizler doğrultusunda sektördeki işletmelerin finansal başarısızlık risklerinin Covid-19 döneminde artarak olumsuz yönde etkilendiği görülmektedir.
Finansal Başarısızlık Riski Konaklama ve Yiyecek Hizmetleri Alt Sektörleri Covid-19 Salgını Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 19, 2022 |
Submission Date | February 11, 2022 |
Acceptance Date | August 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 2 |