The Panglao Island, which is a part of the Bohol province, is a small but densely populated island within the Visayas Islands Group. The island surrounded by the water of the Bohol Sea, the island has an area of 91.1 square kilometers and a population of 82,000 people. Flat plains, low coasts, low slope plains, mangrove forests and hilly lands constitute the most important natural elements of the Panglao Island. There are many bays, beaches, atoll, cliffs, capes, coral and mangrove forests on the coast of the island. In this study, the geographical location of the Panglao Island and its general geographical features have been explicated, and the main tourism elements of the island have been briefly discussed. We have tried to examine the main physical and human characteristics of the island by identifying its tourism potential. Furthermore, the main accommodation facilities, beaches and hotels located on the east and west coasts of the island have been identified. In the conclusion part of the study, the most important tourism advantages of the Panglao Island have been examined.
Bohol eyaletinin bir parçası olan Panglao adası Visayas Adalar Grubu’nda yer alan küçük ama yoğun nüfuslu bir adadır. Bohol denizinin sularıyla çevrili olan ada 91,1 km2’lik alana ve 82 000 kişilik nüfusa sahiptir. Düz ovalar, alçak kıyılar, az eğimli düzlükler, mangrov ormanları ve tepelik araziler Panglao adasının en önemli doğal unsurlarını oluşturmaktadırlar. Adanın kıyılarında çok sayıda koy, plaj, atol, falez, burun, mercan ve magrov ormanı yer almaktadır. Bu araştırmada Panglao adasının coğrafi konumu, genel coğrafi özellikleri açıklandığı gibi adanın başlıca turizm unsurları da kısaca ele alınmıştır. Adanın başlıca fiziki ve beşeri özellikleri irdelenerek adanın turizm potansiyeli resmedilmeye çalışılmıştır. Ayrıca adanın doğu ve batı kıyılarında yer alan başlıca konaklama tesisleri, plajları ve otelleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında, Panglao adasının en önemli turizm avantajları irdelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 22 Issue: 2 |