In this study, ultrasonication was
used to extract antioxidant compounds such as polyphenols, flavonoids, and
curcuminoids from turmeric (Curcuma longa
L.) The influences of time, ethanol concentration and temperature as three independent
factors on the extraction of the total phenolic content were evaluated by the
Folin-Ciocalteu method and the antioxidant capacities by the ABTS and chromium
reducing antioxidant capacity (CHROMAC) methods. The central composite design
(CCD) with a multi-response surface methodology (MRSM) was used for the
statistical modeling of the response data followed by the regression and analysis of variance
(ANOVA) to determine the significance of the model and the factors. The
response predictions obtained at optimum extraction conditions of an extraction
time of 64min, an ethanol concentration of 82% (v/v) and an extraction
temperature of 32°C were 47.32mg GAE/g (for Folin-Ciocalteu), 29.15 (for ABTS)
and 5.17mg TE/g (for CHROMAC). The predicted values obtained from the
multi-response surface methodology agreed with the experimental values data 95%
confidence level. These data indicate that the multi-response surface
methodology is applicable for optimizing the ultrasonic-assisted extraction of
antioxidant compounds from C. longa.
Curcuma longa L. ultrasonic-assisted extraction antioxidant capacity phenolic compounds multi-response surface methodology
Bu
çalışmada ultrasonikasyon, Curcuma longa L.’da
bulunan polifenol, flavonoid ve kurkuminoid gibi antioksidan bileşiklerin
ekstraksiyonu için kullanılmıştır. Zaman, etanol derişimi ve sıcaklık gibi 3
bağımsız değişkenin toplam fenolik madde (Folin yöntemi) ve antioksidan
kapasite (ABTS ve CHROMAC yöntemi) üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Merkezi
kompozit dizayn ile çok yanıtlı yüzey analiz yöntemi, sonuçların istatistiksel
modellenmesi, model ve faktörler arası etkileşimi belirlemek için regresyon ve
ANOVA analizinde kullanılmıştır. Belirlenen optimum koşullarda (64dk ekstraksiyon
zamanı, %82 (v/v) etanol derişimi ve 32°C ekstraksiyon sıcaklığı)
toplam fenolik madde miktarı 47,32mg GAE/g, antioksidan kapasite 29,15 (ABTS)
ve 5,17 (for CHROMAC) mg TE/g bulunmuştur. Bu deneysel değerler ile tahmini
değerler %95 güven aralığında birbiri ile uyumludur. Buna göre çok yanıtlı
yüzey analiz tekniği (MRSM), C. longa’dan
antioksidan bileşiklerin ultrasonik-destekli ekstraksiyon optimizasyonu için
güvenle kullanılabilir.
Curcuma longa L. ultrasonic-assisted extraction antioxidant capacity phenolic compounds multi-response surface methodology
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article/Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | October 15, 2018 |
Submission Date | October 18, 2017 |
Acceptance Date | August 6, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.