Önemli bir besin kaynağı olan süt, bebek beslenmesinde
kullanılmakta ve tüm dünyada tüketilmektedir. Devam sütlerine geçtiği bilinen
kimyasal kontaminantlardan biri mikotoksinlerdir. Küfler tarafından
üretilen ve devam sütlerine geçebilen mikotoksinler bebekte sağlık riski
oluşturabilir. Mikotoksinlerin toksik etkilerinin önlenmesi için bebeğin normal
büyüme ve gelişimi için en önemli besinlerden biri olan devam sütündeki
aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi önemlidir. Süt kontaminantı olarak
aflatoksinlerin kontrolü ile ilgili sosyal koruma projelerinin ve devam sütleri
ile ilgili farkındalığın arttırılması halk sağlığı korunması açısından önem arz
eder. Çalışmamızda, yeni doğanların diyetlerinde aldığı ürün olan devam
sütlerinde, aflatoksin M1’in varlığı ve halk sağlığı bakımından önemi
araştırılmıştır. Bu
amaçla, 7 farklı firmadan, farklı seri numaralarına sahip süt örneklerini
içeren 60 adet devam sütü toplanmıştır.
Çalışmamızda Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi kullanılarak
devam sütlerinde aflatoksin M1miktarları araştırılmıştır. Avrupa
Birliğine uyum çerçevesinde hazırlanmış olan 2008/26 sayılı gıda maddelerindeki
kontaminasyonların maksimum limitleri hakkındaki Türk Gıda Kodeksi (TGK)
Tebliğinde; çiğ süt, UHT süt ve süt içeren ürünlerin yapımında kullanılan
sütlerde maksimum AFM1 miktarının 0.05µg/kg (parts per billion) olması
gerektiği belirtilmiştir. Aflatoksin M1 konsantrasyonları hesaplandığında;
<0.05 parts per billion konsantrasyon aralığında Aflatoksin M1 içeren 37
örnek, >0.05 ppb konsantrasyon aralığında Aflatoksin M1 içeren 23 örnek
tespit edilmiştir. Sonuç olarak Türk Gıda Kodeksi limit değerini aşan 23 örnek
halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. Beslenmede devam sütünün sıklıkta
tüketildiği ve önemli bir rol oynadığı bebek yaş grubunda, bu ürünler piyasaya
çıkmadan önce Aflatoksin M1 varlığının saptandığı daha kapsamlı araştırmaların
yapılmasının uygun olduğu düşünülmektedir.
Milk, which is an important source of nutrition is
used for infant feeding and consumed widely all over the world. Mycotoxins are
one of the chemical contaminants that are known to pass through milk. They are
produced by molds and pass through milk, and may cause health problems in
infants. Determination of aflatoxin M1 levels in follow-on milks which is one
of the most important nutrients for healthy grown babies is important in
prevention of toxic effects of mycotoxins. Promoting social protection studies
concerning aflatoxins as milk contaminants and raising awareness on follow-on
milks is important in protection of public health. In our study, investigation
of aflatoxin M1 in follow-on milks; a product that newborns take in their diet,
and to evaluate the results in terms of public health. For this purpose, 60
follow-on milk samples with different serial numbers were collected from 7
companies. In Turkish Food Codex Communique related
to the contaminations in food products with in accordance with the law no
2008/6 for preparation compliance as part of European Onion, indicated that the
raw milk, UHT milk and other milks used for production of some products
containing milk, maximum aflatoxin M1 should be 0.05 µg/kg (parts per billion).
Aflatoxin M1 concentrations were determined by Enzyme-Linked Immunosorbent
Assay (ELISA). Our results showed that 37 samples contained aflatoxin M1
with <0.05 parts per billion concentrations, while 23 samples contained
aflatoxin M1 with >0.05 parts per billion concentrations. In conclusion, the
latter 23 samples including aflatoxin M1 values above Turkish Food Codex limits are important in terms
of public health.
Subjects | Structural Biology, Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Article/Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | May 24, 2017 |
Submission Date | February 24, 2017 |
Acceptance Date | March 28, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 18 Issue: 1 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.