Galium aparine L. (yoğurt otu), Rubiaceae familyasına ait yıllık otsu bir bitkidir. Çeşitli biyoaktif bileşenler içerdiğinden terapötik etkilere sahiptir. Bu çalışmanın amacı ekstraksiyon yöntemlerinin bitkinin biyoaktif bileşen miktarına etkisini incelemektir. Biyoaktif bileşenlerin miktarındaki değişiklik doğrudan antioksidan ve antidiyabetik aktiviteyi etkiler. Bu çalışmada yoğurt otu kullanılarak çözücünün metanol olduğu soxhlet, maserasyon ve ultrasonik olmak üzere 3 farklı ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Ekstraktların fitokimyasal bileşeni hem kalitatif hem de kantitatif olarak analiz edilmiştir. Ekstraktlarda en fazla flavonoid, tanen ve fenolik bileşik içeren ekstraktın, soxhlet ekstraksiyonu sonucu elde edilen ekstrakt olduğu bulundu. Soxhlet ekstraktı, 131.827 kuersetin asit eşdeğeri (QE)/g, flavonoidler, 825.4 gallik asit eşdeğeri (GAE)/g, fenolik bileşikler 366.998 mg tallik asit eşdeğeri (TAE)/g tanenler içerir. İçerdiği fenolik bileşik, flavonoidler ve tanenlerle, soxhlet ekstraktının α- amilaz inhibisyon etkisine (%46) ve diğer ekstraktlardan çok daha fazla radikal temizleme etkinliğine sahip olduğu gösterilmiştir.
Galium aparine L. is an annual herbaceous plant of Rubiaceae family. It has therapeutic effects as contains various bioactive components. The aim of this study was to investigate the effects of extraction methods on the amount of phytochemical components of G. aparine. The change in the amount of bioactive components directly affects antioxidant and antidiabetic activity. In this study, three different extraction methods, soxhlet, maceration and ultrasonic, using methanol as solvent, were used and the extractions were performed using of G. aparine. The phytochemical components of the extracts was analyzed both qualitatively and quantitatively. The soxhlet extraction showed that it contained the highest amount of flavonoids, tannins and phenolic compounds, compared to the other two extraction methods. Obtained soxhlet extraction contained 131.827 g quercetin acid equivalent (QE) flavonoids, 825.4 g as gallic acid equivalent (GAE) phenolic compunds, 366.998 mg as tallic acid (TAE) of tannins. Due to the high amount of phenolic compounds, flavonoids and tannins it contains, soxhlet extract has been shown to have α-amylase inhibition effect (46%) and much more radical scavenging activity than other extracts.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article/Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2021 |
Submission Date | July 24, 2020 |
Acceptance Date | October 23, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 22 Issue: 1 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.