Amaç: Tip 2 diabetes mellituslu (T2DM) bireylerde diyet kalitesi hastalığın gelişmesi, ilerlemesi ve tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Bu çalışma, T2DM’li bireylerin diyet kalitesi ve beslenme durumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Diyarbakır ilindeki bir kamu hastanesinin Beslenme ve Diyet Polikliniği’ne başvuran 18-75 yaş
aralığında, en az 6 ay önce diyabet tanısı alan 105 hasta dahil edilmiştir. Bireylere genel özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, fiziksel
aktivite durumlarını, antropometrik ölçümlerini belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Beslenme
durumlarının tespiti için 24 saatlik besin tüketim kaydı ve besin tüketim sıklığı alınmıştır. Diyet kalitesi için Sağlıklı Yeme İndeksi -2015
(SYİ-2015) kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmadaki 105 bireyin %25,7’si erkek, %74,3’ü kadındır (p>0,05). Toplam diyabet yaşı ortancası 3(1-5) yıldır. Bireylerin
%78,1’inde diyabet dışında en az bir hastalık bulunmaktadır. Kadınların % 67,9’u erkeklerin %44,4’ü obezdir. Erkeklerin bel çevresi
yüksek risk oranı %25,9 kadınların bel çevresi yüksek risk oranı %82,1’dir (p<0,001). Bel/kalça oranına göre erkeklerin %85,2’si,
kadınların %66,7’si yüksek risk sınıfındadır. Bireylerin %86,7 “kötü’’ diyet kalitesine, %13,3’ü “geliştirilmesi gereken’’ diyet kalitesine
sahiptir (p>0,05). Diyet kalitesi ile protein, yağ, lif, karoten, tiamin, A vitamini, potasyum, magnezyum ve demir tüketimleri arasında
anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05).
Sonuç: Diyabetli bireylerin diyet kalitesi düşük bulunmuştur. Bireylerin diyet kalitelerinin artırabilmeleri için gerekli beslenme eğitimlerinin
verilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması ve bunların yaşam biçimi haline getirilmesi gerekmektedir.
Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP)
TYL-2020-5442
Çalışmanın yapılmasının destekleyen Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.
Aim: Diet quality has an important place in the development and progression of the disease in individuals with type 2 diabetes mellitus
(T2DM). This study was conducted to determine the relationship between diet quality and nutritional status of individuals with T2DM.
Material and Methods: A total of 105 patients, aged between 18-75 years, who were diagnosed with diabetes at least 6 months ago, who
applied to the Nutrition and Diet Polyclinic of a public hospital in Diyarbakır, were included in the study. In order to determine the
general characteristics, nutritional habits, physical activity status, and anthropometric measurements of the individuals, a questionnaire
was applied by face-to-face interview technique. In order to determine the nutritional status, 24-hour food consumption record and food
consumption frequency were taken. Healthy Eating Index -2015 (HEI-2015) was used for diet quality.
Results: Of the 105 individuals in the study, 25.7% were male and 74.3% were female (p>0.05). The median age of total diabetes is 3(1-
5) years. 78.1% of individuals have at least one disease other than diabetes. 67.9% of women and 44.4% of men are obese. The high risk Akderate
of waist circumference of men is 25.9%, the rate of high risk of waist circumference of women is 82.1% (p<0.001). According to the
waist/hip ratio, 85.2% of men and 66.7% of women are in the high-risk class. 86.7% of individuals have “bad” diet quality, 13.3% have
“need to be improved” diet quality (p>0.05). A significant relationship was found between diet quality and consumption of protein, fat,
fiber, carotene, thiamine, vitamin A, potassium, magnesium and iron (p<0.05).
Conclusion: Diet quality of individuals with diabetes was found to be low. In order for individuals to improve their diet quality, necessary
nutrition education should be given, physical activity should be increased, and these should be made a lifestyle.
TYL-2020-5442
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | TYL-2020-5442 |
Publication Date | April 28, 2023 |
Acceptance Date | April 7, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |