Amaç: Bu çalışmada COVID-19 salgını döneminde yetişkin bireylerde gece yeme alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu araştırmaya, 18-62 yaş arası 251 yetişkin birey dâhil edilmiştir. Bireylere çevrimiçi
bir anket aracılığıyla ulaşılmıştır. Anket formu ile tanımlayıcı özellikler, öğün tüketimleri, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler
ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) sorgulanmıştır. Bireylerin gece yeme alışkanlıkları Gece Yeme Anketi ile
değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS 21.0 istatistik programı kullanılmıştır ve p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul
edilmiştir.
Bulgular: Bireylerin %15,1’ inde gece yeme sendromu belirlenmiştir. COVID-19 salgını döneminde işlenmiş et ürünü, ev yapımı hamur
işi, şekerli besinler, ambalajlı ürünler ve şekerli-gazlı içecek tüketimini artıran bireylerin Gece Yeme Anketi puanı yüksektir (sırası ile
p=0,002, p=0,019, p<0,001, p=0,003 ve p<0,001). Öğün sayısı, vücut ağırlığı ve iştah artışı yüksek olanlarda toplam Gece Yeme Anketi
(sırası ile p<0,001, p=0,007 ve p=0,002), gece yeme alt boyutu (sırası ile p<0,001, p=0,016 ve p=0,020) ve akşam hiperfajisi (tüm değerler
için p<0,001) alt boyutu puanları yüksek belirlenmiştir. Bu çalışmada beden kütle indeksine göre Gece Yeme Anketi puanları benzerdir
(p>0,315). Besin alışverişini telefonla veya online (p=0,003) ve paket servisi (p<0,001) ile yapan bireyler ile evde yeme sıklığı artan
(p=0,026) bireylerin toplam Gece Yeme Anketi puanları yüksek belirlenmiştir.
Sonuç: Salgın döneminde değişen beslenme alışkanlıkları ile gece yeme alışkanlıkları ilişkilidir. Bu dönemde gece yeme alışkanlıkları,
şeker ve enerji içeriği yüksek besin tüketimi yönünde değişmiştir.
Yoktur
Yoktur
Aim: It is aimed to determine that night eating habits of adult individuals in Covid-19 pandemic.
Material and Methods: This cross-sectional study included 251 adult individuals between the ages of 18-62 years. Individuals were
reached through an online questionnaire. Descriptive features, meal consumption, changes in eating habits and anthropometric
measurements (body weight, body height) were questioned with the questionnaire form. Night eating habits of individuals were
evaluated with a night eating questionnaire. The IBM SPSS 21.0 statistical program was used in the analysis of the data and p < 0.05 was
considered statistically significant.
Results: Night eating syndrome was detected in 15.1% of individuals. Individuals who increase their consumption of processed meat
products, homemade pastries, sugary foods, packaged products and sugary-carbonated beverages have higher night eating questionnaire
scores in Covid-19 pandemic (respectively, p=0.002, p=0.019, p<0.001, p=0.003 ve p<0.001). Individuals with high number of meals,
body weight and increased appetite had higher total night eating questionnaire scores (respectively, p<0.001, p=0.007 ve p=0.002), night özellikleeating
sub-dimension (respectively, p<0.001, p=0.016 ve p=0.020) and evening hyperphagia sub-dimension (for all variables, p<0.001)
scores. In this study, night eating questionnaire scores were similar according to body mass index (p>0.315). Individuals who do their
food shopping by phone or on-line (p=0.003) and takeaway (p<0.001), and individuals with increased frequency of eating at home
(p=0.026) have higher total night eating questionnaire scores.
Conclusion: Changing eating habits and night eating habits are related during the pandemic. Night eating habits have changed towards
the food consumption with high sugar and energy content in this period.
Yoktur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | Yoktur |
Publication Date | December 31, 2023 |
Acceptance Date | October 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 3 |