Amaç: Bu çalışmada yoğun bakım çalışanlarında aşırı kiloluluk ve obezite sıklığına etki eden iş ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Method: Kesitsel tipteki bu çalışma, 01.09.2022 ile 01.11.2022 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesindeki (yoğun bakım ünitelerinde çalışan) sağlık çalışanlarında gerçekleştirildi. Araştırmada kişisel bilgi formu, uluslararası fiziksel aktivite anketi (UAFAA kısa) kullanılmış ve katılımcıların beyan ettikleri boy ve vücut ağırlıkları kaydedilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %29,0’u (n=60) aşırı kilolu, %13,0’ü (n=27) obezdir. İleri yaş, erkek cinsiyet, medeni durum, aile öyküsünde obezite varlığı, sigara kullanmak, iş yerinde stres ve baskıya maruz kalmak, fiziksel aktivite azlığı, günde 3,5 saatten fazla oturarak çalışmak, ayda 9.5 günden fazla vardiyalı çalışmak, fastfood tüketimi ve obezite hakkında eğitim almış olmak aşırı kiloluluk ve obezite ile ilişkili bulunmuştur.
Sonuç: Çalışanları aşırı kiloluluk ve obezite ile ilişkilendirilmiş risklere karşı korumak çalışan sağlığını ve çalışandan alınan hizmetin kalitesini artıracaktır. Bu durum sağlık maliyetlerini azaltarak hem çalışan hem de ülke ekonomisi için kayıpların azalmasını sağlayacaktır.
Objective: This study aimed to determine the prevalence of overweight and obesity among healthcare workers (HCWs) in intensive care units (ICU) and to evaluate the affecting work-related factors.
Method: The cross-sectional study was conducted between 01.09.2022 and 01.11.2022 in HCWs (working in the ICUs) in a training and research hospital. Personal information form, international physical activity questionnaire (IPAQ short) were used in the study, and their self-reported height and body weights were recorded.
Results: According to the Body Mass Index of the participants, 29.0% (n=60) were overweight and 13.0% (n=27) were obese. There are differences between advanced age, male gender, marital status being married, presence of obesity in family history, smoking, exposure to stress and pressure at work, lack of physical activity, sitting down to work for more than 3.5 hours in a day, shift work duration of more than 9.5 days per month, eating fast food, not being educated about obesity and overweight.
Conclusion: Protecting workers against risk factors associated with overweight and obesity will increase the level of workers’ health and the quality of service received from the workers. This situation will have a positive impact on public health, reducing health costs and reducing losses for both the workers and the country's economy.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Public Health Nutrition, Internal Diseases, Work and Occupational Diseases |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2024 |
Submission Date | May 31, 2024 |
Acceptance Date | August 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 8 Issue: 2 |