This study was carried out to determine whether the education level of the personnel working in the meat sections of the randomly selected butchers, delicatessens and markets operating in Istanbul, the technical conditions of the workplaces and the cleaning system applied are sufficient. In the study, they were asked to answer a 41-question questionnaire in 150 businesses, 50 of which were butchers, 50 delicatessens, and 50 markets, and again, hygiene status of tool equipment and personnel hands of these businesses, 15 of which were delicatessen, 15 meat aisles, and 20 butchers was determinedS using a colored hygiene test kit. According to questionnaire, in 61% of the enterprises, the health examinations of the personnel are carried out on time; 28% of the workplace personnel do not use gloves and 11% do not use aprons. As a result, it was determined that the butchers, delicatessens and markets that were randomly selected and examined in Istanbul were not hygienically sufficient. In the control made with the ready hygiene kit on the results, 68% of them were found to be dirty, which shows that hygiene and cleanliness are not given the necessary importance in these enterprises.
Bu çalışma, İstanbul’da faaliyet gösteren ve rastgele seçilmiş olan kasaplar, şarküteriler ve marketlerin et reyonlarında çalışan personelin eğitim düzeyinin, işyerlerinin teknik şartlarının ve uygulanan temizliğin yeterli olup olmadığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 50 kSasap, 50 şarküteri, 50 market olmak üzere toplam 150 işletmede 41 soruluk anket formunu cevaplamaları istenmiş ve yine bu işletmelerin 15’i şarküteri, 15’i market et reyonu ve 20’si kasap olmak üzere toplam 50’sinde renkli hijyen test kiti kullanılarak alet ekipmanın ve personel ellerinin hijyen durumu belirlenmiştir. Renkli hijyen test kiti kullanılarak ölçüm yapılan 20 kasabın 15’inde, 15 market et reyonunun 11’inde, 15 şarküterinin 8’inde kullanılan ekipmanın ve personel elinin kirli olduğu tespit edilmiştir. Anket sonuçlarına göre, işletmelerin %61’inde personelin sağlık muayenelerinin zamanında yaptırıldığı; işyeri personelinin % 28’inin eldiven, % 11’inin önlük kullanmadığı belirlenmiştir. İncelenen kasapların, şarküterilerin ve marketlerin hijyenik yönden yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Hijyen kiti ile yapılan kontrolde, yüzde %68’inin kirli saptanması, bu işletmelerde hijyene ve temizliğe gereken önemin verilmediğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 13, 2021 |
Acceptance Date | October 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 22 Issue: 1 |