In the profession of culinary arts, the alignment between an individual's vocational suitability and career planning entails the harmony between the individual's talents, interests, and values, and the skills, responsibilities, and working conditions demanded by the profession. This alignment is critically important for professional success. Being passionate necessitates focusing on culinary aptitude, creativity, attention to detail, and the ability to cope with stress. Individual vocational alignment significantly influences job performance and lays the foundation for a long-term career. Considering that career planning behaviors shape students' vocational aspirations, examining the relationship between vocational alignment and career planning among culinary arts students is important for understanding the fit with professional skills and effectively guiding career goals. Therefore, the purpose of this research is to comprehend the relationship between culinary arts students' individual vocational alignment and their career planning. Through a quantitative research method employing survey techniques, the study focused on students enrolled in the Culinary Arts program at Güzelyurt Vocational School of Aksaray University. The analysis of the obtained data revealed that students' vocational alignment is moderate and there is a positive relationship between person-job fit and all sub-dimensions of career planning."
Aşçılık mesleğinde bireyin meslek uyumu ve kariyer planlaması, bireyin sahip olduğu yetenekler, ilgi alanları ve değerleri ile mesleğin gerektirdiği beceriler, sorumluluklar ve çalışma koşulları arasındaki uyumu içerir. Bu uyum, mesleki başarı için kritik önem taşır. Tutkulu olmak, mutfakla ilgili yeteneklere, yaratıcılığa, detaylara önem verme becerisine ve stresle başa çıkma yeteneğine odaklanmayı gerektirir. Birey meslek uyumu, iş performansını etkilemekte ve uzun vadeli bir kariyer için temel oluşturmaktadır. Kariyer planlama davranışlarının öğrencilerin mesleki hedeflerini şekillendireceğini göz önüne aldığımızda; aşçılık bölümü öğrencilerinin meslek uyumu ve kariyer planlaması arasındaki ilişkinin incelenmesi, meslek becerilerine uyumun anlaşılması ve kariyer hedeflerinin etkili bir şekilde yönlendirilmesi açısından önemlidir. Bu düşünceden hareketle araştırmanın amacı; aşçılık bölümü öğrencilerinin birey meslek uyumu ile kariyer planlamaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılarak yapılan araştırmada, Aksaray Üniversitesi Güzelyurt Meslek Yüksekokulu Aşçılık programı öğrencileri üzerinde odaklanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi sonucunda, Öğrencilerin meslek uyumlarının orta düzeyde olduğu ve meslek uyumu ile kariyer planlamanın tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır
DESTEKLERİNİ BENDEN ESİRGEMEYEN YÜKSEK LİSANS DANIŞMANIM ÇAĞLA ÜST CAN VE SEVGİLİ EŞİM İLHAN AVCU'YA TEŞEKKÜR EDERİM.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | May 2, 2024 |
Acceptance Date | June 29, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 6 Issue: 1 |