Salihli İlçesindeki tüketicilerin, tıbbi aromatik bitkilerden biri olan adaçayı tüketim durumu ve tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi bu araştırmada amaçlanmıştır. Bunun için oransal örnekleme ile belirlenen 272 tüketici görüşülmüştür. Araştırma kapsamında görüşülen bireylerin ortalama yaşı 36.07, %52.21’i kadın, %63.60’ı bekar ve ortalama geliri 2,634.77 TL/ay olduğu belirlenmiştir. Bireylerin tüketmeyi tercih etmede ilk sırada bulunan adaçayı tüketimi ayda 30.49 g’dır. Tüketicilerin adaçayı tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi için binary logit analizi kullanılmıştır. Analiz sonucunda %5 önem seviyesinde adaçayı tüketimini ürünün hasat vakti pozitif etkilediği belirlenmiştir. Yani adaçayı tüketenler tüketmeyenlere göre %12 oranında hasat vaktine önem vermektedir. %1 önem seviyesinde anlamlı bulunan tedavi amaçlı kullanma ve tat kattığı için kullanma tüketimle pozitif ilişkili olduğu gözlenmiştir. Tüketmeyi tercih edenlerdeki bir birimlik artış tedavi amaçlı kullanımı %17 oranında artırması söz konusudur. Adaçayı tüketenlerin %14’ü tat ve aromasını beğendiklerinden dolayı tükettiklerini belirtmişlerdir.
The aim of this study was to determine the consumption and consumption factors of sage, one of the medicinal aromatic plants of the consumers in Salihli district. For this purpose, 272 consumers determined by proportional sampling were interviewed. The average age of the interviewed individuals was 36.07, 52.21% was female, 63.60% was single and the average income was 2,634.77 TL / month. Sage consumption, which is in the first place in individuals' preference to consume, is 30.49 gr per month. Binary logit analysis was used to determine the factors affecting consumption of sage. As a result of the analysis, it was determined that sage consumption at 5% significance level had a positive effect on harvest time of the crop. In other words, those who consume sage give importance to harvest time at a rate of 12%. It was found to be positively associated with consumption because it contributes to therapeutic use and taste, which is significant at 1% significance level. A one-unit increase in those who prefer to consume is likely to increase therapeutic use by 17%. 14% of those who consumed sage stated that they
consumed it because they liked its taste and aroma.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | March 17, 2020 |
Acceptance Date | April 18, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 1 |
International peer double-blind reviewed journal