This study was carried out in order to clarify the debates on the hygiene of plucking methods in slaughter in today's poultry. For this purpose, in order to determine the microbiological quality of drumstick and breast meat obtained from the wet and dry plucked carcass for sale in the market Total Mesophilic Aerobic Bacteria (TMAB), Total Mold-Yeast levels and Salmonella ssp. levels were investigated. In this context, a total of 24 meat samples purchased from 12 different markets were used. As a result of the analysis, it was determined that there was no significant difference between the groups of Total Mesophilic Aerobic Bacteria and Total Mold-Yeast levels in wet and dry plucked drumstick and breast samples. 1 Salmonella ssp. was detected in wet plucked drumsticks and also 1 dry plucked breasts. The results obtained show that the wet or dry plucking method does not have an effect on the microorganism level in the meat.
Bu çalışma, günümüz tavukçuluğunda kesimdeki tüy yolma yöntemlerinin hijyeni konusundaki tartışmalara bir açıklık getirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, yaş ve kuru tüy yolma yöntemleri uygulanarak satışa sunulan karkaslardan elde edilen but ve göğüs etlerinde mikrobiyolojik kaliteyi belirlemek amacıyla Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (TMAB), Toplam Küf-Maya düzeyleri ve Salmonella ssp. durumları araştırılmıştır. Bu kapsamda 12 farklı marketten satın alınan toplam 24 et örneği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaş ve kuru yolum yapılan but ve göğüs örneklerinde Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri ve Toplam Küf-Maya düzeyleri bakımından gruplar arasında farkın önemli olmadığı tespit edilmiştir. Sulu yolum uygulanmış butlarda 1 adet ve kuru yolum uygulanmış göğüslerde 1 adet Salmonella ssp. tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar kesimde sulu veya kuru tüy yolma yöntemi uygulamasının etlerde bulunan mikroorganizma düzeyi üzerine bir etkisinin bulunmadığını göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | November 11, 2021 |
Acceptance Date | March 7, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 1 |
International peer double-blind reviewed journal