The objective of this study was to estimate heritabilities and to investigate the genetic relationship between some functional milk traits such as milk yield (MY), dry matter (DM), fat (F) and milking duration (MD) on Brown Swiss dairy cattle breeding in Turkey with random regression model using heterogeneous residual error variance interval. Variance components were estimated with 4 multiple-trait (4 traits at a time) random regression model via restricted maximum likelihood (REML) with AI-REML algorithm. Data were obtained from an experimental farm and comprised 636 test day (TD) records for each trait. Average heritability for MY, DM, F and MD were 0.29, 0.10, 0.16 and 0.05, respectively. The largest genetic correlation interval were found between F and MD and ranged from -0.34 to 0.72 throughout lactation. The shape of genetic correlation curve of DM-MD was similar to F-MD and genetic correlation between DM-MD ranged from -0.24 to 0.61. Genetic correlations of other traits changed from 0.08 to 0.65 for MY-DM, -0.16 to 0.28 for MY-MD and 0.04 to 0.59 for MY-F throughout lactation. Results from this study implied that increasing fat percentage in milk and other milk components may have led to decrease the flow of milk and consequently, affected the milking duration.
Bu çalışmanın amacı Türkiye de yetiştiriciliği yapılan Esmer ırkı süt sığırlarında süt verimi (MY), kuru madde (DM), süt yağı (F) ve sağım süresi (MD) gibi bazı işlevsel süt verim özelliklerinin kalıtım derecelerini hesaplamak ve bu özelliklerin aralarındaki genetik ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma da şansa bağlı regresyon modeli kullanılmış ve denetim günleri aralıklarında hata varyansının farklı olduğu kabul edilmiştir. Varyans bileşenleri şansa bağlı regresyon modelinde dört özelliğin aynı anda modele dahil edilmesi ile kısıtlanmış en yüksek olabilirlik (REML) metodu ile AI-REML algoritması kullanarak tahminlenmiştir. Araştırma da deneysel bir çiftlikten elde edilen ve her bir süt verim özelliğinin dahil olduğu 636 denetim günü kaydı kullanılmıştır. MY, DM, F and MD için kalıtım dereceleri ortalamaları sırasıyla 0.29, 0.10, 0.16 ve 0.05 olarak hesaplanmıştır. Özellikler içinde laktasyon boyunca en geniş genetik korelasyon aralığı F - MD arasında saptanmış olup -0.34 ile 0.72 aralığında değişmiştir. DM-MD arasındaki genetik korelasyon eğrisinin şekli F-MD arasındaki genetik korelasyon eğrisi ile benzerlik göstermiş ve değerler -0.24 ile 0.61 aralığında saptanmıştır. laktasyon boyunca diğer özelliklere ilişkin genetik korelasyonlar MY-DM için 0.08 ile 0.65, MY-MD için -0.16 ile 0.28 ve MY-F için ise 0.04 ile 0.59 aralığında değişmiştir. Bu sonuçlar süt bileşenleri içinde yağ yüzdesindeki artışın süt akıcılığını azaltarak süt sağım hızını etkilediğini göstermektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 9, 2014 |
Submission Date | November 9, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 3 |