The purpose of this study, the reached durations of colony growth, growth rate and maximum bacterial growth rate were investigated that Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus crispatus and Lactobacillus rhamnosus" of commonly used probiotics property LAB's three different strains which were measured at respectively 30°C and 37°C for the 96 hour colony growths OD (A600) in the GM17 and MRS stocks were modelled with modified Gompertz model strains. At the same time, as using modified Gompertz model parameters were tried to be determined which species of bacteria may be more dominant. As a result of modified Gompertz model, the amount of the maximum growth of L. crispatus (A=1.773) bacteria type was respectively found to be much more than L. rhamnosus (A=1542) and L. acidophilus (A=1.397) bacterial species (P<0.05). However, the maximum growth rate of L. crispatus type bacteria was higher than other bacterial species (P<0.05). Although there was shorter time to reach the maximum speed, this was not a significant difference between the speeds (P>0.05). L. acidophilus (R=0.9972), and L. rhamnosus (R=0.9911) species showed better compliance than L. crispatus (R=0.9868) type to modified Gompertz model (P <0.05). As a result, of the strain of L. crispatus was more dominant than the other bacterial strains in the media.
Lactic Acid Bacteria Bacterial Growth Curve modified Gompertz model L .acidophilus L. crispatus L. rhamosus
Bu çalışmanın amacı yaygın olarak kullanılan probiyotik özellikte Laktik Asit Bakterileri (LAB) grubu üç farklı suşunun “Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus crispatus ve Lactobacillus rhamnosus” GM17 ve MRS besi ortamlarında sırası ile 30°C ve 37°C’ de 96 saatlik koloni büyümeleri spektrofotometride OD (A600) ölçülmüş ve modifiye edilmiş Gompertz modeli ile modellenmesi sonucunda bu suşların koloni büyüme, maksimum bakteri büyüme hızı ve maksimum büyüme hızına ulaştığı süreleri araştırılmıştır. Bununla birlikte, modifiye edilmiş Gompertz modelinin parametreleri kullanılarak hangi bakteri türünün ortamda daha baskın olabileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Modifiye edilmiş Gompertz modeli sonucunda L. crispatus (A=1.773) bakteri suşunun maksimum büyüme miktarı sırasıyla, L. rhamnosus (A=1.542) ve L. acidophilus (A=1.397) bakteri suşlarından daha fazla olduğu belirlenmiştir (P<0.05).Bununla birlikte, L. crispatus bakteri suşunun maksimum büyüme hızı diğer iki suşa göre daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Maksimum hıza ulaşma süresi daha kısa olmasına rağmen, bu hızlar arasında önemli bir farklılık olmamıştır (P>0.05). L. acidophilus (R2=0.9972) ve L. rhamnosus (R2=0.9911) suşlarımodifiye edilmiş, Gompertz modeline L. crispatus (R2=0.9868) suşuna göre daha iyi uyum göstermiştir (P<0.05). Çalışmanın sonucunda L. crispatus bakteri suşunun diğer bakteri suşlarına göre ortamda daha baskın olduğu belirlenmiştir.
Laktik Asit Bakterisi Bakteri Büyüme Eğrisi modifiye edilmiş Gompertz model L. acidophilus L. crispatus L. rhamnosus
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 11, 2014 |
Submission Date | November 11, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 3 |