Aspir (Carthamus tinctorius)
yenilebilir yağ üretiminde kullanılan yağlı tohum bitkilerinden biri olup,
yetiştiriciliği son yıllarda dünya genelinde artmaktadır. Yapılan çalışmalar
aspir tohumu yağının zeytinyağı, ayçiçeği ve yer fıstığı yağı ile benzer
özellikler taşıdığını göstermektedir. Aspir bitkisi tuzluluğa ve soğuk hava
koşullarına toleranslı olması sebebiyle kurak ve yarı-kurak bölgelerde
yetiştirilebilmektedir. Aspir yağının yüksek linoleik asit içeriği (%63-75)
yemeklik yağ açısından önemli bir kalite özelliğidir. Bu özellikleri ile
bitkisel yağ açığının kapatılmasında alternatif bir kaynaktır. Bu çalışmada
arıtılmış atıksu kullanılarak yetiştirilen aspir bitkilerinin tohumlarından
elde edilen yağın kalite ve fizikokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Yemeklik
yağ olarak kullanımı için, Türk Gıda Kodeksinde yer alan yağ kalitesi
standartları ile kıyaslama yapılmıştır. Aspir tohumlarından yağ üretimi, çözgen
olarak n-hekzan kullanılarak Soxhlet ekstraksiyon yöntemiyle
gerçekleştirilmiştir. Elde edilen aspir yağlarına kalite ve fizikokimyasal yağ
analizleri uygulanmıştır. Yağ asidi ve sterol kompozisyonu, asitlik ve peroksit
değeri, yoğunluk, kırılma indeksi, iyot ve sabunlaşma değerleri belirlenmiştir.
Safflower (Carthamus tinctorius L) is a plant with oil seed used for
edible oil production and its cultivation has been increasing throughout the
world in last decades. Although studies have shown that safflower seed oil has
similar properties with olive oil, sunflower and peanut oil, due to its
dominant characteristics over other plants such as tolerance for cold weather
conditions, salinity and plantation in arid and semi-arid zones, it can be an
alternative oil source to supply oil demand. As fatty acid composition is an
important quality factor, high linoleic acid content (63-75%) of safflower oil
proves its appropriateness as an edible oil. In this study, quality and
physicochemical properties of oil were determined for the seeds of safflower
plants cultivated by using treated wastewater. Its suitability as edible oil in
comparison with oil quality standards (Turkish Food Codex) was
investigated. Soxhlet extraction was employed for production of oil from
safflower seeds using n-hexane as solvent. Quality and physicochemical oil
analyses were applied to the safflower oils extracted. Fatty acid and sterol
compositions, acidity and peroxide values, density, refractive index, iodine
and saponification values were determined.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 19, 2018 |
Submission Date | June 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 1 |