Bu
çalışmada15 adet dut pekmezi örneğinin antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik
madde miktarları ile bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır.
Pekmez örnekleri 20 ±2ºC’de 6 ay depolanmıştır. Pekmezlerde örnek tipi
değişkeni, kuru madde (KM), suda çözünür kuru madde (SÇKM), protein, kül, pH,
titrasyon asitliği, toplam şeker, sakaroz, invert şeker, hidroksimetil furfural
(HMF), toplam fenolik madde miktarı, antioksidan
aktivitesi, renk (L, a, b), viskozite üzerine istatistiksel
olarak çok önemli derecede (P < 0.01) etkili bulunmuştur. Depolama süresi
değişkeni KM, pH, titrasyon asitliği, toplam şeker, sakaroz, invert şeker, HMF,
toplam fenolik madde miktarı, antioksidan
aktivitesi, renk (L, a, b), vizkozite üzerine çok önemli derecede
(P <0.01) etkili bulunurken, kül miktarları üzerine önemli derecede (P
<0.05) etkili olduğu saptanmıştır. Depolama süresinin SÇKM ve protein
miktarı üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Sonuç olarak, dut pekmezinin
özellikle fenolik madde içeriğinden dolayı doğal antioksidan ve mineral madde
kaynağı olduğu, dolayısıyla dut pekmezinin fonksiyonel gıda veya fonksiyonel
gıda katkısı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
In this
study, antioxidant activity, total phenolic content with some physical and
chemical properties of 15
mulberry pekmez were measured. Pekmez samples were stored at 20±
variation in pekmez was of great importance (P<0.01) on total dry matter,
total soluble solid, protein, ash, pH, titratable acidity, total sugar,
reducing sugar, sucrose, hydroxymethylfurfurol (HMF), total phenolic content,
antioxidant activity, colour (L, a, b), viscosity. Storage period variation was of great importance
(P <0.01) on the total dry matter, pH, titratable acidity, total sugar,
reducing sugar, sucrose, hydroxymethylfurfurol (HMF), total phenolic content,
antioxidant activity, colour (L, a, b), viscosity but was significant (P<0.05) on ash. The storage
period did not have an effect (P>0.05) on the total soluble solids and
protein of the pekmez samples. The results of this study showed that mulberry
pekmez serve as a mineral and good source of natural antioxidant due to
phenolic substances. Therefore mulberry pekmez could be considered as a
functional food or functional food additive.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 19, 2018 |
Submission Date | November 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 1 |