Tokat province, which is also the forefront of vegetable fruit
production, also has an important place in the fruit and vegetable production
which is produced organically. The aim of this research is to determine the
characteristics of fruit and vegetable consumption, preference, habits,
knowledge of organic production and organic fruit-vegetable consumption. The
study was also interviewed by 383 individuals. The average age of the
individuals was 36.15, 51.96% were married, 81.20% were married and 1,727.65 TL
/ month were income. As a result of the research, 44.13% of the individuals
consumed organic fruits and vegetables. Socio-economic factors affecting
organic fruit-vegetable consumption were analyzed using the Binarry Logit
model. As a result of the analysis, it was observed that there was a positive
relationship between age, educational status, income, knowing the difference
between traditional product and organic product, finding organic products
hygienic and quality, working with individual partners, agreeing to overpay, it
was determined that there was a negative relationship between gender.
Individuals are likely to have an increased tendency towards organic fruits and
vegetables as their educational status and income increase. It is once again
revealed that there is a direct correlation with income in organic fruit
consumption. It has been shown that preference for organic fruits and
vegetables is statistically related to the result of hygiene and quality of
research, rather than the fact that individuals prefer expensive organic
products.
Sebze meyve üretimin de ön plana çıkan Tokat ili, organik olarak
üretilen meyve-sebze üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Üretimin fazla
olan ildeki bireylerin meyve-sebze tüketim miktarı, tercihi, alışkanlıklarını,
organik üretimi bilme durumu ve organik meyve-sebze tüketimini etkileyen bazı
özellikleri belirlemek bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırma kapsamın görüşülen 383 bireylerin ortalama
yaşı 36.15, %51.96’sı bayan, %81.20’si evli ve 1,727.65 TL/ay geliri olduğu
belirlenmiştir. Araştırmanın sonucu olarak bireylerin %44.13’ü organik meyve
sebze tükettiği belirlenmiştir. Organik meyve-sebze tüketimini etkileyen
sosyo-ekonomik faktörler Binarry Logit modeli kullanılarak analiz edilmiştir.
Analiz sonucunda yaş, eğitim durumları, gelir, geleneksel ürün ile organik
ürünün farkını bilme, organik ürünleri hijyenik ve kaliteli bulma, bireylerin
eşinin çalışması, fazla ödemeye razı olma durumları ve bireylerin çalışma
durumu ile tüketme arasında pozitif bir ilişki olduğu gözlenirken cinsiyet
arasında negatif bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bireylerin eğitim durumları
ve gelirleri artması sonucu organik meyve sebzeye olan eğilim artması
olasılıklı. Buda organik meyve tüketiminde gelir ile doğru orantılı bir ilişki
olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bireylerin organik ürün tercih etmede
pahalı olması pek anlam teşkil etmediği bunun yerine, organik meyve sebzeyi tercih
etme de hijyen ve kalitenin etkisi araştırma sonucunda istatistiki olarak bir
ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | April 5, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |