Alfalfa (Medicago sativa L.) is widely grown as a forage crop due to its
good quality characteristics and high adaptability. Turkey is considered as one
of the cradle of agriculture and alfalfa is cultivated on large scale.
Selecting the best alfalfa varieties is one of the most important decisions
producers make in developing a good forage-production system. This research
was conducted to determine some agronomical and quality properties of six
alfalfa cultivars (Costanze, Occitane, Bilensoy,
Sunter, Kayseri and Gea) under Sivas ecological conditions in Sivas during
the years of 2015-2017. In the research, plant height, stem thickness, fresh
forage herbage, dry matter yield, crude ash, organic matter, crude protein,
crude fiber, ADF (Acid Detergent Fiber) and NDF (Neural Detergent Fiber)
content were studied. Results of the study showed that all cultivars gave their
highest dry forege yield and crude protein in the second year. The highest
yield averaged over two years was obtained from the cultivars Costanze,
Occitane and Gea. From the results of the study, it was concluded that cultivar
Costanze, Occitane, Bilensoy and Gea, with higher
crude protein yield than that of cultivar Kayseri and Sunter, could be grown
under ecological conditions of Sivas.
Yonca
(Medicago sativa L.), yüksek
adaptasyon kabiliyeti ve üstün kalite özelliklerinden dolayı yaygın olarak
yetiştirilmektedir. Ülkemizde de yem bitkileri içerisinde büyük oranda yonca
yetiştiriciliği yapılmaktadır. İyi bir yem bitkisi üretim sistemi içerisinde, üstün özelliklere sahip
yonca çeşitlerinin seçilmesi üreticiler açısından son derece önemlidir. Bu
araştırma, farklı orijinli altı adet yonca çeşidinin (Costanze,
Occitane, Bilensoy, Sunter, Kayseri ve Gea) Sivas ekolojik koşullarında bazı agronomik
özellikler ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2015-2017 yılları
arasında, Sivas/Merkez ve Sivas/Çongar olmak üzere iki farklı lokasyonda
yürütülmüştür. Araştırmada, yonca çeşitlerinin ana sap uzunluğu, ana sap
kalınlığı, yaş ot, kuru madde verimleri, ham kül, organik madde, ham
protein, ham lif, ADF ve NDF özellikleri incelenmiştir. Araştırma
sonucunda, yonca çeşitlerinin, en yüksek kuru madde ve ham protein verimine
ikinci yılda ulaştığı belirlenmiştir. İki yıllık ortalama verilere göre,
Costanze, Occitane ve Gea yonca çeşitleri, Kayseri, Sunter ve Bilensoy
çeşitlerinden önemli derecede yüksek kuru madde ve ham protein verimine sahip
olurken, Bilensoy ve Sunter çeşitlerinin ise NDF oranlarının daha yüksek
değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, Sivas
ekolojik koşullarında Costanze, Occitane, Bilensoy ve Gea çeşitlerinin
yetiştirilmesi ile daha fazla ve kaliteli ot verimi elde edileceği sonucuna
varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 18, 2018 |
Submission Date | September 19, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 4 |