In this study, the current situation of cherry
production and foreign trade structure was examined in the World and in Turkey
and SWOT analysis was made of cherry production in Turkey. The basic material
of the study was composed of related statistics and scientific studies.
According to FAO data for 2017, about 416, 445 hectares of cherry production
area in the world made, and Turkey with 627,132 tones production and 85,401
hectares of cherry production area has taken first place in the world. Despite
being ranked first in production, due to the lack of effective marketing
strategies, in cherry exports, Turkey, after Chile and the United States, which
ranks third. Countries in which Turkey's predominantly cherry exports was
European Union countries (such as Germany, Bulgaria and the Netherlands),
Russia and Iraq. China was the first in cherry imports with a rate of 21% in
the world and Russia with a rate of 19% in the second. Considering yield per
cherry trees, it was realized as 29 kg in 2017, in Turkey. As provinces in
Turkey, according to data for 2018, in terms of the cherry production, Konya is
in the first place. In Konya province, 68,376 tons of cherries were produced in
the area of 70,987 ha and this amount was 10.87% of total cherry production. In
terms of production, İzmir province was the second. The SWOT analysis, of cherry
production of Turkey was made. According the results, while creating ecological
diversity and convenience advantage; the structural problems of enterprises,
and the inadequacy of producer organization, constitute disadvantages. On
the other hand, Turkey, the European Union and countries such as Russia to
import high, and to be in close cooperation, creating opportunities, production
and price instability is due to climate changes pose significant risks. In
order to increase export opportunities, it is necessary to the efficiency of
producer organizations and to implement cherry production techniques according
to scientific principles and to popularize cherry varieties preferred in taste
and aroma in international
Bu çalışmada, Dünya’da ve Türkiye’de kiraz üretiminin
mevcut durumu incelenmiş ve Türkiye’de kiraz sektörünün SWOT analizi
yapılmıştır. Araştırmanın temel materyalini ilgili istatistikler ve yapılmış
olan bilimsel çalışmalar oluşturmuştur. 2017 yılı FAO verilerine göre Dünya’da
yaklaşık 416.445 hektar alanda kiraz üretimi yapılmakta ve 85.401 hektar alan
ve 627.132 tonluk üretim ile Türkiye dünyada kiraz üretiminde ilk sırada yer
almaktadır. Üretim bakımından ilk sırada olmasına rağmen pazarlama stratejilerinin
etkin ve yeterli olmamasından dolayı kiraz ihracatında Türkiye, Şili ve ABD’den
sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Türkiye’nin ağırlıklı olarak kiraz ihracatı
yaptığı ülkeler, Avrupa Birliği ülkeleri (Başta Almanya, Bulgaristan ve
Hollanda olmak üzere), Rusya ve Irak’tır. Dünya kiraz ithalatında ilk sırada
%21 oranıyla Çin, ikinci sırada ise %19’luk oranı ile Rusya gelmektedir.
Türkiye’de ağaç başına kiraz verimi 2017 yılında 29 kg olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye’de 2018 yılı verilerine göre kiraz üretimi bakımından, Konya ili ilk
sırada yer almıştır. Konya ilinde 70.987 da alanda, 68.376 ton kiraz üretimi
yapılmış olup, bu miktar toplam kiraz üretiminin %10,87’sini oluşturmaktadır.
Üretim bakımından ikinci sırada İzmir ili gelmektedir. Türkiye’de kiraz
sektörünün yapılan SWOT analizinde, Türkiye’nin sahip olduğu ekolojik çeşitlilik
ve uygunluk avantaj oluştururken, işletmelerin yapısal sorunları ve üretici
örgütlenmesinin yetersiz olması dezavantaj oluşturmaktadır. Diğer taraftan
Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Rusya gibi ithalatı yüksek ülkelere yakın ve iş birliği
içinde olması fırsat oluştururken, yaşanan iklim değişikliğine bağlı üretim ve
fiyat istikrarsızlığı önemli riskler oluşturmaktadır. İhracat olanaklarını artırabilmek için üretici örgütlenmesi ve üretici
örgütlerinin etkinliğini artırmak, kiraz üretim tekniklerinin bilimsel esaslara
göre yürütülmesi, uluslararası piyasalarda tat ve aroma bakımından tercih
edilen kiraz çeşitlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | May 7, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |