Bu çalışma, etlik piliç civcivlerinde 4
farklı kalite ölçütünün (civciv ağırlığı, parmak uzunluğu, incik uzunluğu ve
boy uzunluğu) besi dönemi sonundaki canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden
yararlanma ve ölüm oranı üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür.
Denemede toplam 192 adet erkek etlik piliç civcivi kullanılmış olup, her bir kalite
ölçütü için iki farklı grup oluşturulmuştur. Günlük civcivlerde vücut ağırlığı
için ağır ve hafif (≥47.7 ve <47.7 g); parmak uzunluğu (≥2.01 ve <2.01
cm), incik uzunluğu (≥2.9 ve <2.9) ve boy uzunluğu için uzun ve kısa (≥18.3
ve <18.3) olmak üzere ikişer grup oluşturulmuştur. Altı haftalık besi dönemi
sonunda; ağır vücut grubu hafif gruba, kısa parmak grubu uzun parmak grubuna,
kısa boy grubu uzun boy grubuna göre önemli (P<0.01 ve P<0.01) düzeyde
yüksek canlı ağırlığa sahip olmuşlardır. Yem tüketimi bakımından ağır vücut
grubu hafif gruba, kısa incik uzunluğu grubu uzun gruba ve kısa boy grubu ise
uzun boy grubuna oranla daha fazla (P<0.01) yem tüketmiştir. Yemden
yararlanma düzeyleri, kalite ölçütlerinden etkilenmiş olup ağır vücut grubu
hafif gruba, kısa parmak grubu uzun parmak grubuna ve kısa boy grubu uzun boy
grubuna oranla daha iyi yemden yararlanmıştır. Deneme gruplarına ait ölüm
oranları ise, incik uzunluğu grubu dışındaki gruplarda önemli (P<0.05)
düzeyde farklılıklar göstermiştir.
This study was conducted to
examine the effect of 4 different quality criteria (chick weight, toe length,
shank length and chick length) on live weight, feed consumption, feed
conversion ratio and mortality in broiler chicks at the end of the fattening
period. A total of 192 male broiler chicks were used in the experiment, and two
separate groups were formed for each quality criterion. In 1 day-old chicks, a
heavy group and a light group (≥47.7 g and <47.7 g) were created for chick
weight; and a tall group and a short group were created for each of the toe
length (≥2.01 cm and <2.01 cm), shank length (≥2.9 cm and <2.9 cm) and
chick length (≥18.3 cm and <18.3 cm) criteria. At the end of the six-week
fattening period, the live weight was significantly higher in the heavy group
compared to the light group; in the short toe group compared to the tall toe
group; and in the short chick length group compared to the tall chick length
group (P<0.01 and P<0.01). In terms of feed consumption, more feed was
consumed in the heavy group compared to the light group; in the short shank
group compared to the tall shank group; and in the short chick length group
compared to the tall chick length group (P<0.01). The feed conversion ratios
were influenced by the quality criteria, and the feed efficiency was better in
the heavy group compared to the light group; in the short toe group compared to
the tall toe group; and in the short chick length group compared to the tall
chick length group. The mortality of the experimental groups showed significant
differences in the groups other than the shank length group (P<0.05).
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 16, 2019 |
Submission Date | April 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 6 Issue: 4 |