ÖZET: Bu çalışma hayvancılığın büyük öneme sahip olduğu ve daha önceden mera karışımı ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmadığı Iğdır ili taban alanlarda kurulabilecek yapay mera tesisi için uygun yem bitkisi tür ve karışımlarının ot kalitesi açısından performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme 2014 yılında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve 3 yıl süre ile yürütülmüştür. Araştırmada yonca (Y), gazal boynuzu (GB), kamışsı yumak (KY) ve kılçıksız brom (KB)’un yalın ekim, ikili ve üçlü karışımları incelemeye alınmıştır. Çalışmada incelenen ham protein (HP), ADF (acid detergent fibre), NDF (neutral detergent fibre), sindirilebilir kuru madde (SKM), nisbi yem değeri (NYD) ve ham protein verimi (HPV) yıllar ve karışım konuları arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Araştırma sonucunda yalın ekilen baklagiller buğdaygillerden, ikili karışımlar üçlü karışımlardan genellikle daha yüksek HP, SKM ve NYD’ne ve daha düşük ADF, NDF ve HPV’ne sahip olmuştur. Yine yoncanın buğdaygillerle oluşturduğu ikili karışımlar GB ile oluşturulan ikili karışımlara göre genellikle daha yüksek HP, HPV ve ADF içeriğine ve daha düşük NDF ve SKM’ye sahip olmuştur. Oysa NYD açısından ikili karışımlar (KB+GB hariç) aynı istatistiki grupta yer almışlardır. Sonuç olarak; incelenen parametreler açısından bölge için en uygun ikili ve üçlü karışımların yonca bitkisinin yer aldığı karışımlar olduğu ortaya konulmuştur.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2014-FBE-B12
2014-FBE-B12
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 2014-FBE-B12 |
Publication Date | July 20, 2020 |
Submission Date | December 19, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 3 |