Yumuşak çekirdekli meyve türleri içerisinde üretimi en yüksek olan 3. tür ayvadır ve artan üretim ile birlikte uygun anaçlara olan ihtiyaçta artış göstermektedir. Son zamanlarda anaç üretiminde vejetatif yöntemlerin yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra bu yöntemdeki bazı dezavantajlardan dolayı generatif yöntemlerinde kullanımı yüksektir. Bu çalışmada, dünyada yaygın olarak hem ayva hem de armut ve yenidünya için anaç olarak kullanılan Quince A anacının çöğür anacı olarak kullanım potansiyeli araştırılmıştır. Tohumlara + 4 C0 de 8 hafta soğuk katlama uygulaması yapılmış ve maksimum çimlenme oranına (% 73.5), tohum ekiminden 25. gün sonra ulaşılmıştır. Çöğür gelişimi ile ilgili gövde çapı, sürgün boyu ve pişkinlik oranı parametreleri ve bunların minimum, maksimum, ortalama, standart sapma ve varyasyon katsayıları belirlenmiştir. Gövde çapı 4.91-7.98 mm, sürgün boyu 20.02-46.60 cm, pişkinlik oranı ise 2.86-8.34 cm/mm arasında değişim göstermiştir. Varyasyon katsayıları, gövde çapı için % 11.99, sürgün boyu için % 23.48 ve pişkinlik oranı için ise % 22.80 olarak belirlenmiştir ve hem çimlenme hem de homojen çöğür gelişimi açısından Quince A’nın çöğür anacı olma potansiyelinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2021 |
Submission Date | February 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 3 |