Bu çalışma ile Kırşehir ilinde yetiştiriciliği yapılan armut, şeftali, kiraz, üzüm, ceviz ve elma meyve türlerinde yaprak ve toprak analizleri ile toprağın verimlilik durumu ve bitkilerin besin elementi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toprakların kumlu tınlı bünyede olduğu ve tuzluluk sorununun olmadığı, pH’sının 8.07 ile 8.44 arasında değişim gösterdiği, % 93.3’ünde organik madde miktarı düşük ve % 80’inde kireci fazla bulunmuştur. Topraktaki azot (N); % 0.04-0.18, fosfor (P); 2.52-48.43 mg kg-1, potasyum (K); 75.32-809.36 mg kg-1, kalsiyum (Ca); 3674.47-13478.67 mg kg-1, magnezyum (Mg); 96.25-1801.00 mg kg-1, demir (Fe); 1.97-11.28 mg kg-1, bakır (Cu); 0.10-7.95 mg kg-1, çinko (Zn); 0.009-2.78 mg kg-1, mangan (Mn); 2.82-24.32 mg kg-1 değerleri arasında değişim göstermiştir. Topraklar N, P, Zn ve Mn bakımından fakir (sırasıyla % 46.7, % 60, % 60, % 76.7), K, Mg ve Fe bakımından yüksektir (sırasıyla % 90, % 56.6, % 50). Yaprak örneklerinin % 33.3’ünde N, %20’sinde P, % 46.7’sinde K, % 53.3’ünde Ca, % 46.7’sinde Zn, %100’ünde Cu noksanlığı belirlenmiş ve % 86.7’sinde Fe ve Mn elementi yeterlilik sınırında saptanmıştır. Armut yapraklarında; N, K, Cu, şeftalide; Cu, Fe, kirazda; Ca, Cu, K, Zn, üzümde; P, K, Cu, N, cevizde; K, Cu, elmada; Ca, Cu noksanlıkları belirlenmiş, Mg ve Mn açısından sorun saptanmamıştır. Toprak ve yaprak örneklerinin analizlerinde önemli düzeyde pozitif ve negatif korelasyonlar tespit edilmiştir.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü
ZRT.A4.19.009
Bu çalışmaya katkılarından dolayı ZRT.A4.19.009 nolu proje numarası ile destek veren Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.
In this study, it was aimed to determine the fertility status of the soil and the nutrient levels of the plants by leaf and soil analysis of pear, peach, cherry, grape, walnut and apple fruit species cultivated in Kırşehir. It has been found that the soils are of sandy-loam structure and there is no salinity problem, the pH varies between 8.07 and 8.44, the amount of organic matter is low in 93.3 % and lime is high in 80 %. The soils of N content; 0.04-0.18 %, P; 2.52-48.43 mg kg-1, K; 75.32-809.36 mg kg-1, Ca; 3674.47-13478.67 mg kg-1, Mg; 96.25-1801.00 mg kg-1, Fe; 1.97-11.28 mg kg-1, Cu; 0.10-7.95 mg kg-1, Zn; 0.009-2.78 mg kg-1, Mn; 2.82-24.32 mg kg-1 of it varied between. The soils are poor in N, P, Zn and Mn (respectively 46.7 %, 60 %, 60 %, 76.7 %), they are high in K, Mg and Fe (respectively 90 %, 56.6 %, 50 %). The leaf samples were determined the deficiency of N in 33.3 % of, P in 20 %, K in 46.7 %, Ca in 53.3 %, Zn in 46.7 %, Cu in 100 % were determined and 86.7 % Fe and Mn were at the limit of adequacy. In pear leaves in; N, K, Cu, peach; Cu, Fe, cherry; Ca, Cu, K, Zn, grapes; P, K, Cu, N, walnut; K, Cu, apple; Ca, Cu deficiencies were determined, and no problem was found in terms of Mg and Mn. Significant positive and negative correlations were found in the analysis of soil and leaf samples.
ZRT.A4.19.009
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | ZRT.A4.19.009 |
Publication Date | October 24, 2021 |
Submission Date | March 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 4 |