Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of The Suitability to European Union and Turkish Standards of Fat Ratios in Cow Milk Obtained from Kirklareli Province

Year 2021, Volume: 8 Issue: 4, 951 - 955, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.901049

Abstract

In this study, it was aimed to determine the suitability of the total fat means of milk obtained from cows raised in Kırklareli province with reference values of European Union (EU) and Turkish Standards (TS) during the summer season. For this purpose, the fat means obtained were compared with the reference values required for both standards with the help of the one-sample T-test. It has been determined that the fat content of milk obtained from Kırklareli province is not in compliance with EU and Turkish Standards. It was observed that an average value below the minimum level specified in the said standards (EU reference value at least 3.6%, TS reference value at least 3.5%) was obtained (P <0.01). Fat mean (3.02%) of cow milk obtained from Kırklareli province during the summer season was not found suitable and healthful also economical for the production of milk and milk products for Turkish and EU Standards. In order to eliminate this disadvantage, appropriate feeding programs should be prepared and environmental conditions should be taken into consideration in order to increase the milk fat ratio of cows raised in Kırklareli Province of Turkey.

References

  • Ablak, E., Çimen, M., Karakoç,D., Yılmaz, M., Yıldız, R. veYılmaz,İ. 2013. Batman ilinden elde edilen sütlerde toplam yağın türk ve avrupa birliği standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(1): 25-30.
  • Anonim,1981. Çiğ Süt Standardı. TS 1018. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim,2007. AB Giriş süreci çerçevesinde türkiye’de süt ve süt ürünleri sektörüne genel bakış.FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü, Roma, 105 s.
  • Bauman, D.E., McGuire, M.A. andHarvatine, K.J. 2011. Mammary Gland, Milk Biosynthesis, and Secretion | Milk Fat.Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition), 352-358 s.
  • Cetin, M., Cimen, M., Goksoy, E.O. and Yildirim,S. 2010. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd Weeks of Lactation, Int. J. Agric. Biol., 12 (5) : 799-800.
  • Çimen, M. 2015. Fen ve Sağlık Bilimleri Alanlarında Spss uygulamalı Veri Analizi. Palme Yayıncılık, Yayın No: 905, ISBN: 978-605-355-366-3. Sıhhıye, Ankara.
  • Çimen, M.2016.Mühendislik verilerinde tek örnek için parametrik ve parametrik olmayan testler.İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 29 : 67-77.
  • Çimen, M., Güven, A., ve Gayretli, D. 2011. Diyarbakır ilinden elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin standartlara uygunluğunun belirlenmesi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 14−16 Eylül. Adana.
  • Çimen, M. veTekelioğlu, O. 2011. Tokat ilinde makineli sağımla elde edilen inek sütlerinde total yağın türk ve avrupa birliği standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 1 (2) : 45-48.
  • Eryılmaz, H., Çimen, M., Eryılmaz, M., Özer,A. Ve Karataş,S. 2012. Elazığ ilinden mart ayında elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin ab ve türk standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(2) : 44−47.
  • Fuller, M.F.2004. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABI Publishing. CAB International Wallingford. OXON UK. ISBN: 0 85199 369 9, 621 s.
  • Galli, C., and Risé, P. 2017. The role of fats in milk and dairy products in nutrition and health from ınfancy to adulthood. Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan, (4): 57-72.
  • Karakoç, D., Çimen, M., Demir, N., Şos, C., Gökyer, H.,Ablak,E., ve Kutlu, C. 2013. Ağustos ve kasım aylarında batman ilinden elde edilen sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametreler. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(1) :19-23.
  • Mortensen, B.K. 2016.Butter and Other Milk Fat Products/Modified Butters.Reference Module in Food Science, Encyclopedia of Dairy Sciences, 500-505 s.
  • Norusis, M.J.1993.SPSS for Windows:Base System User’s Guide.SPSS, Chicago.
  • Ramel, P.R. andMarangoni, A.G. 2019. The microstructure of Dairy Fat Products.Encyclopedia of Food Chemistry, 39-46.
  • Remeuf, F., Cossin, V., Dervin, C., Lenoir, J. and Tomassone,R. 1991. Relationship between physicochemical characteristics of milk and their cheese-making properties. Lait, 7 (1) :397-411.
  • Tekelioglu, O., Cimen, M.,Soylu, D. and Soylu, I. 2010. Milk components from machine milking cows in winter and spring periods.J. Anim. Vet. Adv.,9 (4) : 795-797.
  • Van Arendonk, J.A.M., van Valenberg, H.J.F., and Bovenhuis, H. 2010. Exploiting genetic variation in the milk-fat composition of milk from dairy cows. Improving the Safety and Quality of Milk: Milk Production and Processing,197-222.
  • Yildirim, S. and Cimen, M. 2009. Biochemical factors affecting the taste of milk from machine milking.Asian J. Chem., 21(3): 2457- 2460.

Kırklareli İlinden Elde Edilen İnek Sütünün Yağ Oranlarinin Avrupa Birliği ve Türkiye Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Year 2021, Volume: 8 Issue: 4, 951 - 955, 24.10.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.901049

Abstract

Bu çalışmada, yaz sezonunda Kırklareli ilinde yetiştirilen ineklerden elde edilen sütün toplam yağ oranının Avrupa Birliği (AB) referans değerlerine ve Türk Standartlarına (TS) uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla elde edilen yağ ortalamaları her iki standart için gerekli olan referans değerlerle tek örnek T-testi yardımıyla karşılaştırılmıştır.Kırklareli ilinden elde edilen sütün yağ içeriğinin AB ve Türk Standartlarına uygun olmadığı tespit edilmiştir.Söz konusu standartlarda belirtilen minimum düzeyin altında ortalama bir değerin (AB referans değeri en az % 3.6, TS referans değeri en az % 3.5) elde edildiği görülmüştür (P <0.01).Kırklareli ilinden yaz sezonu boyunca elde edilen inek sütünün yağ ortalaması (% 3.02) Türkiye ve AB standartlarına göre süt ve süt ürünleri üretimi için uygun ve ekonomik olmadığı bulunmuştur. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için Türkiye'nin Kırklareli İlinde yetiştirilen ineklerin süt yağ oranını artırmak için uygun yemleme programları hazırlanmalı ve çevresel koşullar göz önüne alınmalıdır.

References

  • Ablak, E., Çimen, M., Karakoç,D., Yılmaz, M., Yıldız, R. veYılmaz,İ. 2013. Batman ilinden elde edilen sütlerde toplam yağın türk ve avrupa birliği standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(1): 25-30.
  • Anonim,1981. Çiğ Süt Standardı. TS 1018. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim,2007. AB Giriş süreci çerçevesinde türkiye’de süt ve süt ürünleri sektörüne genel bakış.FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Politika Yardımları Şubesi. Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü, Roma, 105 s.
  • Bauman, D.E., McGuire, M.A. andHarvatine, K.J. 2011. Mammary Gland, Milk Biosynthesis, and Secretion | Milk Fat.Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition), 352-358 s.
  • Cetin, M., Cimen, M., Goksoy, E.O. and Yildirim,S. 2010. Machine milked and suckled goats differ in some biochemical components of their milk in 1st and 2nd Weeks of Lactation, Int. J. Agric. Biol., 12 (5) : 799-800.
  • Çimen, M. 2015. Fen ve Sağlık Bilimleri Alanlarında Spss uygulamalı Veri Analizi. Palme Yayıncılık, Yayın No: 905, ISBN: 978-605-355-366-3. Sıhhıye, Ankara.
  • Çimen, M.2016.Mühendislik verilerinde tek örnek için parametrik ve parametrik olmayan testler.İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 29 : 67-77.
  • Çimen, M., Güven, A., ve Gayretli, D. 2011. Diyarbakır ilinden elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin standartlara uygunluğunun belirlenmesi. 7. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 14−16 Eylül. Adana.
  • Çimen, M. veTekelioğlu, O. 2011. Tokat ilinde makineli sağımla elde edilen inek sütlerinde total yağın türk ve avrupa birliği standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi, 1 (2) : 45-48.
  • Eryılmaz, H., Çimen, M., Eryılmaz, M., Özer,A. Ve Karataş,S. 2012. Elazığ ilinden mart ayında elde edilen inek sütlerinde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametrelerin ab ve türk standartlarına uygunluğunun belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 7(2) : 44−47.
  • Fuller, M.F.2004. The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition. CABI Publishing. CAB International Wallingford. OXON UK. ISBN: 0 85199 369 9, 621 s.
  • Galli, C., and Risé, P. 2017. The role of fats in milk and dairy products in nutrition and health from ınfancy to adulthood. Dairy in Human Health and Disease Across the Lifespan, (4): 57-72.
  • Karakoç, D., Çimen, M., Demir, N., Şos, C., Gökyer, H.,Ablak,E., ve Kutlu, C. 2013. Ağustos ve kasım aylarında batman ilinden elde edilen sütlerde ekonomik öneme sahip biyokimyasal parametreler. Bilim ve Gençlik Dergisi, 1(1) :19-23.
  • Mortensen, B.K. 2016.Butter and Other Milk Fat Products/Modified Butters.Reference Module in Food Science, Encyclopedia of Dairy Sciences, 500-505 s.
  • Norusis, M.J.1993.SPSS for Windows:Base System User’s Guide.SPSS, Chicago.
  • Ramel, P.R. andMarangoni, A.G. 2019. The microstructure of Dairy Fat Products.Encyclopedia of Food Chemistry, 39-46.
  • Remeuf, F., Cossin, V., Dervin, C., Lenoir, J. and Tomassone,R. 1991. Relationship between physicochemical characteristics of milk and their cheese-making properties. Lait, 7 (1) :397-411.
  • Tekelioglu, O., Cimen, M.,Soylu, D. and Soylu, I. 2010. Milk components from machine milking cows in winter and spring periods.J. Anim. Vet. Adv.,9 (4) : 795-797.
  • Van Arendonk, J.A.M., van Valenberg, H.J.F., and Bovenhuis, H. 2010. Exploiting genetic variation in the milk-fat composition of milk from dairy cows. Improving the Safety and Quality of Milk: Milk Production and Processing,197-222.
  • Yildirim, S. and Cimen, M. 2009. Biochemical factors affecting the taste of milk from machine milking.Asian J. Chem., 21(3): 2457- 2460.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Ayşe Burcu Atalay 0000-0002-2882-7865

Murat Çimen 0000-0003-4290-2718

Publication Date October 24, 2021
Submission Date March 22, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 8 Issue: 4

Cite

APA Atalay, A. B., & Çimen, M. (2021). Determination of The Suitability to European Union and Turkish Standards of Fat Ratios in Cow Milk Obtained from Kirklareli Province. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(4), 951-955. https://doi.org/10.30910/turkjans.901049