In this study, it was aimed to determine the suitability of the total fat means of milk obtained from cows raised in Kırklareli province with reference values of European Union (EU) and Turkish Standards (TS) during the summer season. For this purpose, the fat means obtained were compared with the reference values required for both standards with the help of the one-sample T-test. It has been determined that the fat content of milk obtained from Kırklareli province is not in compliance with EU and Turkish Standards. It was observed that an average value below the minimum level specified in the said standards (EU reference value at least 3.6%, TS reference value at least 3.5%) was obtained (P <0.01). Fat mean (3.02%) of cow milk obtained from Kırklareli province during the summer season was not found suitable and healthful also economical for the production of milk and milk products for Turkish and EU Standards. In order to eliminate this disadvantage, appropriate feeding programs should be prepared and environmental conditions should be taken into consideration in order to increase the milk fat ratio of cows raised in Kırklareli Province of Turkey.
Bu çalışmada, yaz sezonunda Kırklareli ilinde yetiştirilen ineklerden elde edilen sütün toplam yağ oranının Avrupa Birliği (AB) referans değerlerine ve Türk Standartlarına (TS) uygunluğunun belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla elde edilen yağ ortalamaları her iki standart için gerekli olan referans değerlerle tek örnek T-testi yardımıyla karşılaştırılmıştır.Kırklareli ilinden elde edilen sütün yağ içeriğinin AB ve Türk Standartlarına uygun olmadığı tespit edilmiştir.Söz konusu standartlarda belirtilen minimum düzeyin altında ortalama bir değerin (AB referans değeri en az % 3.6, TS referans değeri en az % 3.5) elde edildiği görülmüştür (P <0.01).Kırklareli ilinden yaz sezonu boyunca elde edilen inek sütünün yağ ortalaması (% 3.02) Türkiye ve AB standartlarına göre süt ve süt ürünleri üretimi için uygun ve ekonomik olmadığı bulunmuştur. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için Türkiye'nin Kırklareli İlinde yetiştirilen ineklerin süt yağ oranını artırmak için uygun yemleme programları hazırlanmalı ve çevresel koşullar göz önüne alınmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2021 |
Submission Date | March 22, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 4 |