Bu çalışma, etçi bir bıldırcın genotipi olan Teksas Beyazı ile Japon bıldırcınlarının besi performansı bakımından karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Denemede, her iki genotipten 48’er adet olmak üzere toplam 96 adet günlük yaştaki bıldırcın civcivi kullanılmıştır. Deneme, her bir tekerrürde 16’şar adet hayvan olacak şekilde, üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Altı hafta süren besi periyodu süresince, grupların canlı ağırlık ve yem tüketimleri ölçülmüştür. Besi periyodu sonunda, Teksas Beyazı ve Japon bıldırcınlarına ait (altı haftalık) canlı ağırlıklar, yem tüketimleri ve yemden yararlanma oranları, sırasıyla; 247.58 ve 205.17 g (erkek+dişi), 820.42 ve 678.04 g, 3.44 ve 3.37 olarak bulunmuştur. Her iki genotip arasında, canlı ağırlık, yem tüketimi ve yemden yararlanma düzeyi gibi özellikler bakımından önemli (P<0.001) farklılıklar gözlenmiştir. Sonuç olarak, Japon bıldırcınlarına oranla daha yüksek canlı ağırlığa sahip olan Teksas Beyazının bıldırcın eti üretiminde kullanılabileceği söylenilebilir.
This study was performed to compare the fattening performance of a meat-type quail genotype with Texas White and Japanese quails. A total of 96 day-old quail chicks, 48 from two genotypes, were used in the experiment. The experiment was planned with three replications, with 16 animals in one repetition. During the six-week period, the live weight and feed consumption of the groups were measured. At the end of the fattening period, live weights, and additive feed consumptions and feed conversion ratios for Texas White and Japanese quails found as 247.58 and 205.17 g (male + female), 820.42 and 678.04 g, at 3.44 and 3.37, respectively. Significant differences (P <0.001) were observed between the two genotypes, such as body weight, feed intake and feed efficiency. As a result, it can be said that Texas White which has a higher live weight than Japanese quails, it can be grown for quail meat production.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 24, 2021 |
Submission Date | June 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 8 Issue: 4 |