Türkiye'de kayıtlı çiftliklerdeki sığırların %98,5'i combine verimli ırklardan oluşmaktadır. Bu da besi sığırı ırklarının et üretiminde kullanım oranının ne kadar düşük olduğunu göstermektedir. Ancak besi sığırı ırklarında yemden yararlanma, günlük canlı ağırlık artışı ve et kalitesi yüksek olup bu durum çiftlik ekonomisi ve pazar kalitesi açısından önemlidir. Bu çalışmada Türkiye'de et üretiminde kullanılan sığır ırkları ve performansları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ırkların ortalama kesim yaşlarının 545,6±3,10 gün ile 619,1±3,03 gün arasında değiştiği görülmüştür. Karkas ağırlığı ve günlük karkas ağırlığı artışı açısından diğer tüm ırklar arasında Galloway ön plana çıkmıştır (P<0.01). Ayrıca kombine verimli ırklar arasında karkas ağırlığı açısından fark bulunmazken, kesim yaşı ve günlük karkas ağırlığı kazancı açısından Simentallerin Brown Swiss'e göre avantajlı olduğu tespit edilmiştir. (P<0.01).
In Türkiye, 98.5% of cattle in registered farms consist of dual purpose breeds. This also indicates how low the rate of use of beef cattle breeds in meat production is. However, feed efficiency, daily live weight gain and meat quality of beef cattle breeds are high and this is important in terms of farm economy and market quality. In this study, cattle breeds used for meat production in Türkiye and their performances were compared. According to the results, it was observed that the mean slaughter age of the breeds varied between 545.6±3.10 days and 619.1±3.03 days. Galloways came to the fore among all other breeds in terms of carcass weight and gain in carcass weight per day (P<0.01). In addition, while there was no difference in terms of carcass weight among dual purpose breeds, it was found that Simmentals were advantageous compared to Brown Swiss in terms of slaughter age and daily gain in carcass weight. (P<0.01).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 13, 2023 |
Submission Date | May 11, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 4 |