The effects of preserving aronia pulp fresh and ensiled on its feed value were explored in this study. Approximately 50 kg of fresh pulp was brought to the laboratory environment and divided into 2 treatment groups. Fresh aronia pulp was left exposed and subjected to a 7-day aerobic stability test. In the other treatment group, aronia pulp was ensiled for 30 days before being exposed to a 7-day aerobic stability test. Chemical and microbiological analyzes were performed on fresh and siled feed samples on days 0, 1, 3, 7 of aerobic stability. In addition, in the study in which in vitro gas production technique was used, gas production (GP), methane production (CH4), carbon dioxide production (CO2), ammonia production (NH3) and hydrogen sulphide production (H2S) of the groups were determined. Organic matter digestibility, metabolic energy and net energy lactation values were calculated with the amount of GP obtained at 24th hour of incubation. The number of protozoa, pH values and viscosity were determined as parameters related to rumen fluid. Dry matter (DM) content of aronia pulp increased with increasing aerobic stability time. The pH value increased as the aerobic stability time of aronia pulp increased. Until the 48th hour of incubation, the highest amount of GP was found in the fresh material. The lowest amounts of CH4, CO2, NH3 and H2S were determined in the 7th day of aerobic stability. The analysis results showed that aronia pulp could remain intact for 7 days. Ensiling of aronia pulp caused nutritional losses.
Bu calışmada aronya posasının taze ve silolanarak saklanmasının yem değeri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Aronya posası Tekirdağ Bağcılık Araştırma enstitüsünden temin edilmiştir. Taze olarak alınan yaklaşık 50 kg posa laboratuvar ortamına getirilmiş ve 2 muamele (silolanmamış ve silolanmış) grubuna ayrılmıştır. Taze aronya posası açıkta bırakılarak 7 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Diğer muamele grubunda aronya posası 30 gün silolanmış ve silolama sonrası 7 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Taze ve silolanmış yem örneklerinde aerobik stabilitenin 0., 1., 3., 7. günlerinde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca in vitro gaz üretim tekniğinin kullanıldığı çalışmada, grupların gaz üretimi (GÜ), metan üretimi (CH4), karbon dioksit üretimi (CO2), amonyak üretimi (NH3) ve hidrojen sülfür üretimi (H2S) belirlenmiştir. İnkübasyonun 24. saatinde elde edilen GÜ miktarları ile organik madde sindirilebilirligi (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) degerleri hesaplanmıştır. Rumen sıvısına ilişkin parametreler olarak, protozoa sayısı, pH değerleri ve viskozitesi belirlenmiştir. Aronya posalarında aerobik stabilite süresi arttıkça kuru madde (KM) miktarı artmıştır. Diğer yandan, aronya posasının silolanması ve aerobik stabilite süresi maya değerleri üzerine istatistiksel olarak etki göstermemiştir. Aronya posalarının aerobik stabilite süresi arttıkça pH değeri yükselmiştir. İnkübasyonun 48. saatine kadar en yüksek GÜ miktarı başlangıç materyalinde bulunmuştur. En düşük CH4, CO2, NH3 ve H2S miktarları silolanmış grupta, aerobik stabilitenin 7. gününde belirlenmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, aronya posasının ruminant hayvanların beslenmesi için önemli bir kaba yem kaynağı olduğu belirlenmiştir. Kuru madde miktarının yüksek olması, aronya posasının 7 gün boyunca bozulmadan kalabildiğini göstermiştir. Kuru madde miktarı düşük yemlerin saklanma şekillerinden biri olan silolama, aronya posası için besin madde kayıplarına neden olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Animal Nutrition |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | January 28, 2024 |
Publication Date | January 28, 2024 |
Submission Date | September 25, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 11 Issue: 1 |