Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde seçilen acı badem genotiplerinin meyve özelliklerini değerlendirmektir. Çalışma 2015-2016 yıllarında yürütülmüş ve tohumdan yetiştirilen 18 acı badem genotipi incelenmiştir. Kabuklu ve iç badem ağırlığı, irilik ve çeşitli fiziksel özellikler de dahil olmak üzere meyve özellikleri belirlenmiştir. Kabuklu bademlerin ağırlığı 2.20 g ile 6.21 g arasında değişirken, çekirdek ağırlığı 0.50 g ile 1.04 g arasında değişmiştir. Kabuklu meyvelerin eni, boyu ve yüksekliği sırasıyla 15.92 ile 24.32 mm, 24.43 ile 40.68 mm ve 11.29 ile 14.88 mm arasında değişirken, çekirdekli meyvelerin eni, boyu ve yüksekliği sırasıyla 8.90 ile 13.57 mm, 17.45 ile 28.85 mm ve 4.51 ile 6.68 mm arasında değişmiştir. Çekirdeklerin şekli ağırlıklı olarak orta genişlikte ve yassı olarak sınıflandırılmıştır. Meyvelerin genel kalitesini değerlendirmek için ağırlıklı puanlama yöntemi kullanılmış ve puanlar 536 ila 624 puan arasında değişmiştir. Bu çalışmada, genotiplerin anaçlarının özelliklerini değerlendirmek ve kozmetik, ilaç ve gıda gibi çeşitli endüstrilerdeki potansiyellerini keşfetmek için daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir. Bu çalışmanın acı badem çeşitliliğinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunması ve böylece gelecekteki ıslah çalışmaları için önemli bir destek sağlaması beklenmektedir.
The aim of this study was to evaluate the fruit characteristics of selected bitter almond genotypes in Hilvan district of Şanlıurfa, Türkiye. The study was conducted in 2015-2016 and examined 18 bitter almond genotypes grown from seed. Fruit characteristics were determined, including the weight of shelled and kernel almonds, size and various physical properties. The weight of the shelled almonds ranged from 2.20 g to 6.21 g, while the kernel weight ranged from 0.50 g to 1.04 g. The width, length and height of the shell fruits ranged from 15.92 to 24.32 mm, 24.43 to 40.68 mm and 11.29 to14.88 mm, respectively, while the width, length and height of the kernel fruits ranged from 8.90 to 13.57 mm, 17.45 to 28.85 mm and 4.51 to 6.68 mm, respectively. The shape of the kernels was predominantly classified as medium-wide and flat. A weighted scoring method was used to assess the overall quality of the fruit, with scores ranging from 536 to 624 points. In this study, further research is recommended to evaluate the properties of the rootstock of the genotypes and explore their potential in various industries such as cosmetics, pharmaceuticals and food. It is expected that this study will contribute to a better understanding of bitter almond diversity and thus provide important support for future breeding efforts.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pomology and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 16, 2025 |
Submission Date | October 23, 2024 |
Acceptance Date | April 10, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 12 Issue: 2 |