Amaç:
Bu çalışmanın amacı çocuk yetiştirme yurtlarında ve çocuk evleri sitesinde
kalan çocukların beslenme durumlarını, yemek hizmetleri koşullarını ve yemek
hizmetlerinden memnuniyetlerini saptamaktır. Yöntem: Çalışma İstanbul’daki 2 yetiştirme yurdu ve 1 çocuk evleri
sitesinde kalan gönüllü 108’i erkek 84’ü kız, 192 çocukla gerçekleştirilmiştir.
Anket formuyla demografik özellikleri, beslenme durumları ve yemek hizmeti
memnuniyetlerine yönelik bilgiler edinilmiş ve vücut ağırlığı, boy uzunluğu,
bel çevresi ile üst orta kol çevresi ölçülmüştür. Bulgular: Çocukların boy uzunluğu ortanca değeri erkeklerde ve
kızlarda sırasıyla 168,5 cm ve 160,0 cm’dir.
Vücut ağırlığı ortanca değeri ise her iki grupta da 57,9 kg’dır.
Yaşa göre BKİ z-skoru erkeklerde 0.3 ve kızlarda 0.2, erkeklerin %85.2’si
ve kızların %85.7’si WHO referanslarına göre normal aralıktadır. Et yemekleri,
köfteler, kuru baklagiller, etli dolmalar, tavuk yemekleri, yoğurt, ayran ve
süt tüketiminin erkeklerde, fast food yiyeceklerin tüketiminin ise kızlarda
daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0,05).
Memnuniyet durumları incelendiğinde; servis personeli (%91,1), yemekhane
temizliği (%85,9), yemeklerin sıcaklığı (%85,4), yemekhanenin fiziksel
koşulları (%83,8), yemek yeme süresinin yeterliliği (%82,3), ve yemeklerin servis edilen miktarında (%[1]82,8)
memnuniyetin yükseldiği görülmüştür. Yemeklerin lezzeti (%28,7), çeşitliliği
(%33,3) ve iyi pişme durumunda (%24,0) ise memnuniyetin azaldığı
belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın
diğer yetiştirme yurtları ve çocuk evleri sitelerini kapsayacak şekilde daha
büyük örneklemde yapılması iyileştirmeye yönelik çözümler sunulabilmesinde
fayda sağlayabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Sociology (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | December 9, 2018 |
Acceptance Date | January 12, 2019 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 2 Issue: 2 |