Ülkemiz sahip olduğu ekolojik koşullar ve gen kaynakları zenginliği açısından, kurutmalık ve sofralık incir
yetiştiriciliği ve dolayısıyla ticaretinde dünyanın ilk sırasında yer almaktadır. Dünya sofralık incir piyasasında “Bursa
Siyahı” ve dünya kurutmalık incir piyasasında “Sarılop” çeşitlerimiz ile rekabet edebilecek çeşit bulunmamaktadır. Avrupa
ülkelerine karşı sağladığımız bu rekabet üstünlüğümüze rağmen kurutmalık ve sofralık incir ihracatı yapabilme
potansiyelimizi tam olarak kullanamamaktayız. Türkiye'nin hem ihracatında hem de üretim potansiyelinde belirli yıllarda
meydana gelen dalgalanmalar, başta kuraklık olmak üzere kalitenin düşmesine neden olan birçok faktöre bağlanmaktadır.
Kalite kriterlerini etkileyen faktörlerin saptanması ihracat yapabilme gücümüzü arttırmada büyük önem taşımaktadır. Bu
makalede, incir potansiyelimizin ekonomik yönden değerlendirilmesinde üretimden pazarlamaya kadar sofralık ve
kurutmalık incirdeki kalite kriterleri ve bunları etkileyen faktörler değerlendirilmiştir.
The wealth of our country in terms of the ecological conditions and gene resources owned, dry and fresh fig cultivation and hence in the world is located in the first row. Fig cultivars in the world markets do not have quality cultivars such as “Bursa siyahı” for fresh fig, "Sarılop" for dry fig. Although this provides competitive advantage over European countries, our country can not be able to use the export potential. Turkey fig stuffed full of both exports and production potential, especially in drought years occurred in particular disturbances, including a lot of factors that cause degradation of quality. The ability to identify factors affecting the quality criteria is of great importance in increasing our exports. In this article, it was evaluated that from production to marketing, quality criteria of fresh and dry fig and the factors affecting them
Journal Section | Research Article |
---|---|
Authors | |
Publication Date | March 31, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 1 Issue: 1 |