Bu çalışma, sofralık üzüm yetiştirmede topraksız kültür tekniğinin uygulanabilirliğini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmada, Yalova İncisi, Trakya İlkeren ve Prima çeşitleri plastik örtü altında topraksız kültür koşullarında Cocopeat, Torf:Perlit (1:2) ortamlarında, değiştirilmiş Hoagland çözeltisi kullanılarak yetiştirilmiştir. Çalışmanın birinci yılında (2014 yılı), sürgün uzunluğu, boğum sayısı ve sürgün çapı; ikinci ve üçüncü yıllarında ise uygulamaların çeşitlerde fenolojik özellikler, üzüm verimi ile salkım ağırlığı, 100 tane ağırlığı, şıra özellikleri ve yaprakların mineral besin maddesi içerikleri üzerine etkilerine bakılmıştır. Yalnızca bir sürgünün büyütüldüğü birinci gelişme döneminde; en yüksek sürgün uzunluğu değeri (182.5 cm) Trakya İlkeren çeşidinde, en geniş çap değeri (6.42 mm) de Cocopeat ortamında saptanmıştır. En yüksek üzüm verimleri, ikinci ve üçüncü ürün yıllarında (2015 ve 2016) Prima (sırasıyla 6731 ve 4204 g omca-1) ve Trakya İlkeren (sırasıyla 6577 ve 3941 g omca-1) çeşidinde saptanmıştır. Her iki yılda da en yüksek salkım ağırlığı değerleri Trakya İlkeren (sırasıyla, 506.3 ve 394.1 g) çeşidinden elde edilmiştir. Verim ve salkım ağırlığı ile gövde çapı bakımından Torf:Perlit (1:2) ortamı, Cocopeat ortamından daha yüksek değerler vermiştir. Bu ve incelenen diğer özelliklerden elde edilen sonuçlar, topraksız kültür ortamında yetişen Prima ve Trakya İlkeren çeşitlerinin açıkta ve geleneksel koşullarda yetişenlerden daha yüksek verim ve yeterli kaliteye ulaşabileceğini göstermiştir. Ayrıca, araştırma koşullarında, denemeye alınan iki yetiştirme ortamının da önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Thisstudy was planned to investigate the applicability of soilless culture technique for table grape cultivation . In
the study, Yalova incisi, Trakya İlkeren and Prima cultivars were grown using Cocopeat and Torf:Perlite (1:2) medium wit h
modified Hoagland solution under soilless culture conditions under plastic cover. In the first year of the work (2014), sh o o t
length, number of nodes and shoot diameter; in the second and third years, the effects of the applications on phenological
characteristics, grape yield, cluster and 100 berry weight, must characteristics and mineral nutrient level of the leaves were
examined. During the first development period, when only one shoot grows, the longest shoot length (182.5 cm) was fo un d
in the Trakya İlkeren and the largest diameter (6.42 mm) was found in the Cocopeat medium. In the second and third crop
years (2015 and 2016), the highest grape yields were observed in Prima (6731 and 4204 g vine -1
, respectively) and Trakya
İlkeren (6577 and 3941 g vine-1
, respectively). In both years, the highest cluster weight values were obtained from Trakya
İlkeren (506.3 and 394.1 g, respectively). In terms of yield, cluster weight and trunk diameter, Torf: Perlite (1: 2) medium
gave higher values than Cocopeat medium. The results obtained from these and other traits have shown that Prima and
Trakya İlkeren cultivars grown in the soilless culture medium can achieve higher yield and sufficient qualities than those
grown in open and conventional conditions. Additionally, in the research con ditions, both growth medium that have been
tested can be suggested for table grape cultivation in soilless culture.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 2 |