Seracılıkta daha kısa sürede ve bir sezon
süresince daha fazla çeşit yetiştiriciliği yapılması, sera topraklarının
fiziksel ve verimlilik özellikleri kolay bir şekilde bozulmasına neden
olmaktadır. Son yıllarda, seralarda yapılan yetiştiricilikte, erkencilik ve
çeşitliliğin sağlanabilmesi için ticari sıvı gübrelerin kullanımını oldukça
yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, sera koşulları altında farklı gelişme
dönemlerinde (fide, çiçeklenme ve meyve oluşumu) ve farklı dozlarda sıvı deniz yosun
gübresi (0, 200 ml 100 L-1 su, 400 ml 100 L-1 su) ve
hiçbir muamele yapılmayan kontrol uygulamalarının aşılı ve aşısız domates
çeşitlerinin verim ve besin içerikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Genel
olarak, farklı gelişme dönemlerinde sıvı yosun gübresi uygulamaları bitki
gelişimi ve besin maddesi kapsamı bakımından kontrole göre önemli artışlar
meydana getirmiştir. Aşılı çeşitte bitki yaş ve kuru ağırlıkları (543 g, 108 g)
ve verim (5919 g) artarken; meyve ağırlığında ise aşısız domates çeşidinde en
yüksek değer (115.50 g) elde edilmiştir. Bitki besin elementi içerikleri
bakımından da benzer sonuçlara ulaşılmış; çeşitlerde toplam azot içeriği %
3.28-4.62, fosfor içeriği % 0.12-0.34 ve potasyum içeriği % 1.56-4.45 arasında
değişmiştir. Sonuç olarak, gelişimin farklı dönemlerinde sıvı deniz yosunu
uygulamaları bitki gelişimi ve besin elementi kapsamına olumlu etkiler
yaratmış, özellikle fide döneminde 400 ml 100 L-1 uygulaması ile en
iyi sonuçlara ulaşılmıştır.
Cultivation of more varieties in a shorter time period in a season in the greenhouse causes easy degradation of
physical and fertility properties of the soils. In recent years, the use of commercial liquid fertilizers (LSF) has become
widespread for earliness and variety diversity in the cultivation of greenhouses. In this study, the effects of liquid seaweed
fertilizer (0, 200 ml 100 L-1 water and 400 ml 100 L-1 water) at different growth stages (seedling, flowering and fruit
formation) and under control conditions (without treatment) on grafted and non-grafted tomatoes plants were investigated
for yield and nutrient contents under greenhouse conditions. Generally, liquid seaweed fertilizer applications in different
growth stages significantly increased in terms of plant growth and nutrient contents when compared with control. Plant fresh
weight, dry weight (543 g, 108 g) and yield (5919 g) increased in the grafted variety, whereas the highest fruit weight
(115.50 g) were obtained from un-grafted tomato variety Similar results were obtained in terms of plant nutrient content; the
total nitrogen content in the varieties ranged from 3.28 to 4.62%, the phosphorus content from 0.12% to 0.34% and the
potassium content from 1.56% to 4.45%. In conclusion, LSF applications at different growth stages positively affected yield
and nutrient content; especially the best results were obtained from 400 ml 100 L-1 application in the seedling stage.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 3 |