Bu araştırmada, ısıtmasız sera koşullarında yüzen su kültürü ile tere (Lepidium sativum L.) yetiştiriciliğinde, farklı tuz seviyelerinin Kasım (Yetiştirme dönemi 1: YD1) ve Şubat (Yetiştirme dönemi 2: YD2) ayları arasında ardışık iki yetiştirme döneminde verim ve bazı kalite parametrelerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 2.40x1.40x0.30 m ebatlarındaki 400 litrelik havuzlara standart Hoagland çözeltisi doldurulmuş ve kontrol uygulaması [Elektriksel iletkenlik (EC)= 1.8 mS cm-1] ile üç tuz seviyesi (EC= 2.8, 3.8 ve 4.8 mS cm-1) karşılaştırılmıştır. İstenilen tuz seviyeleri çözeltiye sodyum klorür (NaCl) ilavesi ile sağlanmıştır. Araştırmada tere bitkisinde; toplam verim, vitamin C, nitrat ve potasyum (K), sodyum (Na), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre; toplam verim birinci yetiştirme döneminde 730.48-1563.84 g m-2, ikinci yetiştirme döneminde 386.93-936.24 g m-2 arasında değişmiştir. Kontrol grubunda (1.8 mS cm-1) en yüksek toplam verim elde edilirken, artan tuz konsantrasyonuna bağlı olarak verim değerleri düşmüştür. Tere yapraklarının vitamin C içeriği 3.80-5.51 mg g-1, nitrat kapsamı ise 67.79-238.15 mg kg-1 arasında değişkenlik göstermiştir. Çalışmada; K içeriği % 0.304-0.472, Na içeriği % 0.033-0.044, Ca içeriği % 0.977-2.490 ve Mg içeriği % 0.168-0.176 arasında değişmiş olup, bu değerler referans değerleri ile uyumlu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, besin çözeltisindeki tuz seviyesinin artışı ile toplam verim değerlerinin azaldığı, ancak kış aylarında yapılan yetiştiricilikte (YD2) yüksek tuz seviyesindeki (3.8 mS cm-1) verim değerinin yüksek olduğu, ışık ve sıcaklık farklılıkları dikkate alınarak çalışmaların devam ettirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi Koordinatörlüğü
BAMYO-2013-002
Çalışmaya BAMYO-2013-002 no’lu numaralı proje ile sağladığı destekten dolayı Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi Koordinatörlüğü’ne teşekkür ederiz
In this research, it was aimed to determine the effects of different salinity levels on yield and some quality parameters of garden cress (Lepidium sativum L.) growing in floating system during two consecutive growing seasons between November (Growing period 1: YD1) and February (Growing period 2: YD2) in unheated greenhouse conditions. In the study, standard Hoagland solution was filled in pools with a dimension of 2.40x1.40x0.30 m and receiving 400 liters of solution, and the control treatment [Electrical conductivity (EC): 1.8 mS cm-1] and three salinity levels (EC: 2.8, 3.8 and 4.8 mS cm-1) were compared. Desired salinity levels were achieved by adding sodium chloride (NaCl) to the solution. In the study, total yield, vitamin C, nitrate and potassium (K), sodium (Na), calcium (Ca), and magnesium (Mg) contents of cress plants were investigated. According to the results of the study, the total yield varied between 730.48-1563.84 g m-2 in the first growing period and between 386.93-936.24 g m-2 in the second growing period. While the highest total yield was obtained in the control treatment (1.8 mS cm-1), the yield values decreased by increasing nutrient salinity levels. Vitamin C content of cress leaves varied between 3.80-5.51 mg g-1, and nitrate content was between 67.79-238.15 mg kg-1. In the study, K content varied between 0.304-0.472%, Na content 0.033-0.044%, Ca content 0.977-2.490%, and Mg content between 0.168-0.176%, and these values were found to be consistent with reference values. When the overall results were evaluated, it was concluded that the total yield values decreased with the increase in the salinity level in the nutrient solution, but the yield value at the higher salt level (3.8 mS cm-1) in the winter months (YD2) was high, and the studies should be continued considering by the light and temperature differences.
BAMYO-2013-002
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | BAMYO-2013-002 |
Publication Date | October 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 9 Issue: 3 |