Bu çalışmada, 11 endofit bakteri izolatının Calendula officinalis L. bitkisinde bazı morfolojik, kimyasal ve fizyolojik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Calendula officinalis L. bitkisine ait tohumlar; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’ne ait olan iklim odasında, kontrollü şartlarda (% 65 nem, 25 oC sıcaklık ve 8/16 saatlik karanlık/aydınlık fotoperiyotta), 500 cc’lik saksılarda, torf + toprak + perlit (1:2:1) ortamına 7 tekerrürlü olarak yetiştirilmiştir. Endofit bakteri izolatlarının her birinin incelenen parametreler bakımından bitkilerde pozitif, negatif veya nötr olarak farklı etkilerde bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda ölçüm ve gözlemleri yapılan parametrelerin tamamının istatistiksel olarak önemli olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen parametrelerden kök yaş (3.16-5.75 g) ve kök kuru (0.39-0.88 g) ağırlığı, gövde yaş (0.69-4.38 g) ve gövde kuru (0.50-0.75 g) ağırlığı, kök boyu (12.57-21.95 cm), azot balans indeksi (25.17-70.56 mg g-1), klorofil (18.99-27.45 mcg cm-2), flavonol (0.33-0.62 Dualex index), antosiyanin (0.108-0.041 Dualex index), yaprak alanı (6.21-16.7 cm2) ve bitki sıcaklığı (20.08-21.22 °C) istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli görülürken; bitki boyunun, (7.50-10.00 cm) % 5 düzeyinde önemli olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda oluşturulacak uygun bitki-bakteri kombinasyonlarının çevre dostu ve sürdürülebilir C. officinalis üretimini mümkün kılacağı ön görülmektedir.
In this study, the effects of 11 endophyte bacteria (EB) isolates on some morphological, chemical and physiological properties of Calendula officinalis L. were investigated. Calendula officinalis L. plant was grown in the climate chamber belonging to Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, under controlled conditions (65% humidity, 25 oC temperature and 8/16 hours dark/light photoperiod) in peat + soil + perlite (1:2:1) medium in 500 cc pots as 7 replicates. It has been determined that each of the EB isolates has different positive, negative or neutral effects on the plants in terms of the investigated parameters. As a result of the study, it was determined that all parameters examined were statistically significant. Among the examined parameters, stem fresh (0.69-4.38 g) and stem dry (0.50-0.75 g) weight, root length (12.57-21.95 cm), root fresh (3.16-5.75 g) and root dry (0.39-0.88 g) weight, Nitrogen Balance Index (25.17-70.56 mg g-1), chlorophyll (18.99-27.45 mcg cm-2), flavonol (0.33-0.62 Dualex index), anthocyanin (0.108-0.041 Dualex index), leaf area (6.21-16.7 cm2) and plant temperature (20.08-21.22 °C) were found to be statistically significant at the 1% level, while plant height (7.50-10.00 cm) was significant at the 5% level. It is foreseen that the appropriate plant-bacteria combinations to be created as a result of the study will enable the production of environmentally friendly and sustainable C. officinalis.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Medicinal and Aromatic Plants |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 10 Issue: 3 |