Üretim kadar, üretilen meyvelerin kalite ve kantitesinden bir şey kaybetmeden tüketiciye kadar ulaşması büyük önem taşır. Türkiye, ürettiği sert kabuklu meyvelerin büyük bir kısmını ihraç etmektedir. İhracat öncesi bu meyvelerin uygun depolama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir. Sert kabuklu meyvelerde depolama, hasat edilen çeşitli meyvelerin belli süreler için, istenilen koşullarda tazeliğini kaybetmeden satış, taşıma veya başka amaçla değerlendirilinceye kadar koruma altına alınmasıdır. Depolama meyvenin canlılık ve gücünün kaybını en az düzeyde tutmak amacıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada, Oğuzlar-77 ve Ağaçören (68) ceviz çeşitlerinin 0oC sıcaklık ve % 85-90 oransal nem koşullarında ve -20 oC’de Normal Atmosferde muhafaza edilebilirliği ve kalite değişimleri incelenmiştir. 0°C’de Ağırlık, genel görünüş ve yeme kalitesi bakımından Oğuzlar-77’de kalite korunurken, Ağaçören çeşidinde zaman ilerledikçe bozulma başlamıştır. -20°C’deki taze muhafaza her iki çeşit içinde tavsiye edilir bulunmamıştır. Çünkü hem görüntü ve hem de yeme kalitesi bakımından bozulmalar meydana gelmiştir.
As produvtion, the other importent thinks are keeping fruits quality and quantity than reach them to consumer. Before export, walnut needs suitable conditions for storage. The aim of nuts storage, keeping they freshness for specific time untill sell, transport or the other tipe of use them. Storage, helping the fruit’s alive and strongest. In this study, Oguzlar-77 and Agacoren walnut varieties were used. Under 0oC and 85-90% Relative Humidity, and -20 oC and Normal Athmospher conditions for chacking storability. Under 0oC, for Oguzlar-77 variety walnut keeps its quality but Agacoren lost its quality during storage. Under -20ºC’storage did not suitable for Oguzlar-77 and Agacoren variety as fresh walnut storage. Becouse imaging and eatible quality was not good for consumers.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 5 |