Her ülkenin doğal ve ulusal serveti önemli genetik kaynaklardır. Vahşi buğday aileleri, özellikle diploid bitkilerde, buğday işlenmesinde faydalı özelliklere sahiptir. Einkorn buğdayının genetiği değiştirilmiş genotiplerinin (Triticum Monococcum L.) bilgisi, gıda ürünlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir ve farklı koşullara adapte olmasını sağlama sırrıdır. Einkorn Buğday ilk evcil bitkilerden biri Triticum Monococcum'dır. Ancak tarım için tunç yaşından önce atıldı ve nadiren buğday yetiştiriciliğinde kullanılır. T. Monococcum'daki adsız olarak önemli biyolojik özelliklerdeki genetik varyasyon hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışma, Einkorn buğdayın genetik varyasyonunu araştırmayı amaçlamaktadır. Rapor, girişten sonra Einkorn buğdayı tartışılacaktır, daha sonra Einkorn buğdayının yayılmasının kısa bir özeti değerlendirildi. Ayrıca, Einkorn buğdayındaki genetik varyasyon, konuyla ilgili az sayıda geçirgen çalışmayı değerlendirerek tartışılacaktır.
The natural wealth of each country is an important genetic resource. Wild wheat families, in particular diploid plants, have useful characteristics in the improvement of wheat. The knowledge of genetically modified genotypes of einkorn wheat (Triticum monococcum L.) is the secret to ensuring food products which are healthy, sustainable, and adapted to different conditions. In addition to einkorn wheat, one of the first domesticated plants is Triticum monococcum. But it was discarded before the Bronze Age for agriculture and was rarely used in the breeding of wheat. Little is known about the genetic variation in adaptively important biological traits in T. monococcum. This study aims to investigate the genetic variation of einkorn wheat. The report will discuss the origin of einkorn wheat after its introduction and then a summary of the spread of einkorn wheat has been evaluated. Moreover, genetic variation in einkorn wheat will be discussed by evaluating a few previous studies that are related to the subject.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 27, 2022 |
Submission Date | February 16, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 1 |