İktisadi karar birimlerini etkilemesi
bakımından enflasyonu ortaya çıkaran ekonomik faktörlerin ve etkilerinin
belirlenmesi oldukça önemlidir. Ülkemizde son dönemlerde ortalama gıda ve tarım
ürünleri fiyatlarının genel enflasyon üzerinde artması, enflasyonu yukarı yönde
hareket ettiren başlıca etmenler arasında görülmektedir. Enflasyon sepetinin
ağırlık olarak yaklaşık beşte birini gıda grubunun oluşturması gıda fiyat
hareketlerini önemli kılmaktadır. Buradan yola çıkarak çalışmada tarım ürünleri
ve gıda fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkisi belirlenmeye
çalışılmıştır. Çalışmada 2003:01-2017:04 dönemini kapsayan enflasyon ve gıda
ürünleri tüketici fiyat endeksi, döviz kuru, petrol fiyatları ve tarım ürünleri
üretici fiyat endeksi verilerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki
uzun dönem ilişkinin belirlenmesinde Pesaran, Shin ve Smith (2001)’in sınır
testi yaklaşımı uygulanmıştır. Tahmin
edilen ARDL modeli sonuçlarına göre değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin
mevcut olduğu ve gıda fiyatlarındaki %1’lik artışın tüketici fiyat endeksini
%0.79 oranında arttırdığı görülmüştür. Enflasyonla mücadelede gıda fiyat
artışlarını önlemek ve bu yönde politikalar geliştirmek ülkemizde uzun süreli
kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasında büyük önem taşımaktadır.
It is very
important to determine the economic factors and their effects that cause
inflation since these factors have influence on economic decision units. The
increase in average food and agricultural products prices over the past few
years in our country is considered to be one of the main factors driving
inflation upwards. One fifth of the inflation basket of goods is composed of foodstuffs.
Therefore, food price movements are of prime importance. In this study, the
effects of agricultural products and food price increases on inflation have
been determined. The study utilized inflation and food product consumer price
index, exchange rate, oil prices and agricultural product price index data for
the period of 2003:01-2017: 04. Pesaran, Shin and Smith (2001) bounds test
approach was applied in determining the long-term relationship between
variables. According to the predicted ARDL model results, there is a long-run
relationship between the variables and 1% increase in food prices has increased
the consumer price index by 0.79%. Preventing food price increases in the fight
against inflation and developing policies in this direction is of great
importance in ensuring long lasting price stability in our country.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 18. EYI Special Issue |
______________________________________________________
Address: Karadeniz Technical University Department of Economics Room Number 213
61080 Trabzon / Turkey
e-mail : uiiidergisi@gmail.com