Arı zehri (bee venom, apizehir) açık renkte, kokusuz, sıvı bir madde olup, keskin, acı bir tada sahip bir
peptit ve protein karışımıdır. Biyolojik aktif değeri yüksek çok sayıda peptit ve proteinden oluşan arı
zehri apiterapi uygulamaları için çok değerlidir. Kozmetikten apiterapi uygulamalarına kadar çok
sayıda kullanım alanı bulan arı zehrinin kullanılmadan önce kalitesinin test edilmesi gerekir. Arı zehri
analizi HPLC, LC-MS/MS, MALDİ-TOF gibi ileri analiz yöntemleri ve laboratuvar donanımı
gerektirmektedir. Yapılan bu çalışmada, arı zehrinin pratik ve ucuz yolla teşhis edilmesine imkân
sağlayan metot geliştirildi. Taze toplanan arı zehrinin ham protein miktarı ile sodyum dodesil sülfatpoliakrilamid
jel (SDS-PAGE) elektroforez kromatografisi yapıldı. Toplam protein miktarı %66 olarak
bulunan arı zehrinin SDS-PAGE ile üç önemli protein bandı elde edildi. Molekül ağırlıkları yaklaşık 30
ve 40 kDa iki küçük ve molekül ağırlığı yaklaşık 4 kDa olan büyük bir protein bandı elde edildi. Arı
zehrinin yaklaşık %60’ını oluşturan melittin küçük molekül kütlesinden dolayı en uzağa yürüyen bant
olup (4 kDa.dan küçük) molekül ağırlığı 30-40 kDa arasında olan iki küçük bantın hyaluronidaz,
fosfolipaz A2 enzimlerine ait oluğu tespit edildi. Sonuç olarak, SDS-PAGE elektroforez tekniği arı
zehrinin pratik olarak teşhis edilmesine uygun bir yöntem olduğu görülmektedir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 28, 2017 |
Acceptance Date | January 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 16 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.