Bitki
polenleri, yüksek protein içeriği ile bal arılarının temel besin kaynaklarından
biridir. Bal arıları çiçek ziyaretleri sırasında bitki polenlerini toplayarak
kovana getirmektedirler. Yüksek besinsel ve kimyasal içeriği sayesinde birçok
terapötik etkiye sahip olan arı poleni insan beslenmesinde de önemli bir gıda
takviyesi olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla, kovan girişlerine takılan polen
tuzakları ile arıların bacaklarındaki polen peletleri toplanmakta ve tüketiciye
sunulmaktadır. Arı poleninin içeriği, başta botanik orijin olmak üzere toplandığı
bölgenin iklimi, coğrafi özellikleri, toplanma şekli ve arının türüne bağlı
olarak değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada Bilecik ilinin 5 farklı
bölgesinden toplanmış arı poleni örneklerinin botanik orijinleri ile birlikte
toplam fenolik ve flavonoid içerikleri belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Sonuç olarak arı poleni örneklerinin 19 familya, 28 farklı taksona ait bitki
poleni içerdiği saptanmış, bir bölge hariç diğer bölgelerde Fabaceae
familyasının dominant olarak bulunduğu gözlenmiştir. Örneklerin Toplam fenolik
içeriği 9,27±0,05-18,37±0,06 mg GAE/g;
toplam flavonoid içerikleri ise 3,16±0,0-6,42±0,06
mg KE/g arasında değişmektedir.
Plant pollen is one of the main nutritional sources of honey bees, which has high protein content.
Honey bees collect plant pollen during flower visits and bring it back to the hive. Due to its high
nutritional content, bee pollen, which has many therapeutic effects, is also used as an important food
supplement in human nutrition. Because of this, pollen traps are attached to the hive enterance and
the pollen loads from honey bee legs are collected and provided for human consumption. The content
of bee pollen varies mainly depending on botanical origin, climate, geographical characteristics, and
type of bee collecting it. In this study, the total phenolic and flavonoid content of bee pollen samples,
collected from 5 different regions of the Bilecik province, were determined and compared. As a result,
it was found that bee pollen samples contained 19 families and 28 different plant taxa. The Fabaceae
family was the most dominant, except for one region.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | November 12, 2019 |
Acceptance Date | October 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 19 Issue: 2 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.