Royal jelly, secreted from the hypopharyngeal and mandibular glands of worker honeybees, is a natural beekeeping product with a whitish colour, distinctive odour, sour-sweet taste, and viscous structure. It has a high nutritional value because it contains various carbohydrates, proteins, essential amino acids, lipids, fatty acids, B group vitamins, vitamins A, C, D, and E, and minerals such as potassium, calcium, sodium, magnesium, and phenolic compounds. It has antimicrobial, antioxidant, antiinflammatory, antidiabetic, anticancer, and antihypertensive effects and many positive effects on the immune, nervous, and digestive systems because of its rich bioactive contents. For this reason, its consumption is preferred by society as a supplementary food and can be consumed directly in the form of royal jelly or honey, pollen, or propolis mixtures. This study was carried out to review information about some physical, sensorial, and chemical properties of royal jelly, its effects on health, and its consumption as a food.
İşçi bal arılarının hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgılanan arı sütü beyazımsı renkte, kendine özgü kokuda, ekşimsi tatlı bir tatta ve viskoz yapıda olan doğal bir arıcılık ürünüdür. Yapısında çeşitli karbonhidratlar, proteinler, esansiyel aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, B grubu vitaminleri ile A, C, D ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi mineraller ve fenolik bileşikler bulunması nedeniyle arı sütünün besin değeri yüksektir. Arı sütünün sahip olduğu bu zengin biyoaktif bileşik içeriği sayesinde antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanser ve antihipertansif etkiler ile bağışıklık, sinir ve sindirim sistemleri üzerine birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle toplumun farklı kesimleri tarafından doğrudan arı sütü şeklinde veya bal, polen veya propolis karışımları halinde takviye gıda olarak tüketimi tercih edilmektedir. Bu çalışma arı sütünün bazı fiziksel, duyusal ve kimyasal özellikleri, sağlık üzerine etkileri ve gıda olarak tüketimi ile ilgili bilgilerin derlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering, Agricultural Engineering (Other), Traditional, Complementary and Integrative Medicine |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | May 19, 2023 |
Acceptance Date | April 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 23 Issue: 1 |
Important Note: Since the author-referee information is kept confidential on both sides in our journal, both the author and the referees must upload the document to the system after removing their personal information in the review document section.
Note: Authors can also use homepage of our Journal.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.