Araştırma değişik oranlarda kullanılan tuz çözeltisinin kuluçkalık yumurtaları on gün süreyle depolanmasının kuluçka özellikleri üzerine etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla 38 haftalık yaştaki Ross PM 308 damızlık sürüden elde edilen 720 adet kuluçkalık yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar ilk gün kontrol, %3 ve %5 oranlarında hazırlanan tuz çözeltisi ile dezenfekte edilmiştir. Daha sonra 10-15 0C sıcaklık ve yaklaşık %80 nem içeren depoda 10 süreyle muhafaza edilmiştir. Soğuk hava deposundan alınan yumurtalar kuluçka makinelerine nakledilerek kuluçka özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada üzerinde durulan döllülük oranı, kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken, orta ve geç dönem embriyo ölümleri, ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, malpozisyon oranı ve civciv kalitesi özellikleri üzerine tuz çözeltilerinin önemli bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir (P>0,05).
Tuz çözeltilerinin araştırmada kontrol grubu olarak kullanılan kontrol (% 40 Benzalkonyum klorür, %0,05 Trihydrooxidoboron, %15 Karbamikasidmonoamid ve %2 Gluteraltehid içeren dezenfektan) ile benzer etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, tuzun kuluçkalık yumurtalarda dezenfeksiyon olarak kullanılabileceği değerlendirilmekte olup, net sonuçlar elde edilmesi için yüksek oranlarda tuz çözeltisi kullanılarak yeni araştırmaların yapılmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.
-
-
-
The research was carried out to determine the effect of storing the hatching eggs for ten days of salt solution used at different rates on hatchability traits. For this purpose, 720 hatching eggs obtained from 38 weeks old Ross PM 308 breeding flock were used. On the first day, the eggs were disinfected with control, 3% and 5% salt solution. Then, it was stored for 10 periods in containing 10-15 0C temperature and approximately 80% humidity. Eggs taken from cold storage were transferred to incubators and hatching characteristics were determined. It was determined that salt solutions did not have a significant effect on fertility rate, hatchability, hatchability of fertile eggs, early, middle and late embryo mortality, discarded chick rate, malformation rate, malposition rate and chick quality characteristics (P>0.05).
It was determined that the salt solutions had a similar effect with the control (40% Benzalkonium chloride, 0.05% Trihydrooxidoboron, 15% Carbamic acid monoamide and 2% Gluteraltehid containing disinfectant) used as the control group in the study.
As a result, it is evaluated that salt can be used as a disinfection in hatching eggs, and it has been concluded that new researches are necessary by using high ratios of salt solution in order to obtain clear results.
-
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | - |
Publication Date | December 29, 2022 |
Submission Date | October 5, 2022 |
Acceptance Date | December 2, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |