Bu çalışma, farklı partikül boyutlarında parçalanan yonca silajlarının ham besin madde içerikleri, fiziksel, bazı fermentasyon özellikleri, kuru madde tüketimi, kuru madde sindirilebilirliği ve nispi yem değerine etkisinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Yonca bitkisi, 1 cm, 2 cm, 4 cm, 8 cm ve 10 cm çapında doğranmış ve herhangi bir katkı maddesi ilave edilmeden silolanmıştır. Silolama dönemi, 75 gün devam etmiştir. Araştırma sonunda, farklı partikül boyutlarına sahip yonca silajların kuru madde, ham kül, organik madde, NDF, ADF, koku, renk, kuru madde tüketimi, kuru madde sindirilebilirliği ve nispi yem değerleri bakımından görülen farklılıkların önemli olmadığı sonucuna varılmıştır (P>0.05). Bununla birlikte, 1 cm çapındaki yonca silajlarının en düşük pH değerine (P<0.05) ve bununla birlikte en yüksek amonyak azot içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir (P<0.05). 1 ve 2 cm parçalama boyutuna sahip yonca silajlarının en düşük strüktür puanına saptanmıştır. Araştırma sonunda, 1-2 cm partikül boyutundaki parçalamanın yonca silajlarının kalitelerinin pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Tübitak
Bu çalışma, Tübitak 2209/A kapsamında desteklenmiştir.
This study was planned to determine the effects of different particle sizes on nutrient contents, physical, some fermentation properties, dry matter intake, dry matter digestibility and relative feed value of alfalfa silages. Alfalfa plants were chopped into 1 cm, 2 cm, 4 cm, 8 cm and 10 cm diameters and ensiled without adding any additive. The ensiling period lasted for 75 days. At the end of the study, it was concluded that the differences in dry matter, crude ash, organic matter, NDF, ADF, odour, colour, dry matter intake, dry matter digestibility and relative feed values of alfalfa silages with different particle sizes were not significant (P>0.05). However, alfalfa silages with 1 cm diameter had the lowest pH value (P<0.05) and the highest ammonia nitrogen content (P<0.05). At the end of the experiment, it was concluded that 1 cm particle size shredding positively affected the quality of alfalfa silages.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | October 30, 2023 |
Acceptance Date | December 4, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |