Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu

Year 2023, , 90 - 99, 29.12.2023
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1403783

Abstract

Adaptasyon çalışmaları, bitkilerin farklı ekolojik özelliklere sahip koşullar altında, ekonomik ve sürdürülebilir üretim gösterip gösteremeyeceğini belirliyor olması bakımından oldukça kıymetlidir. Bu amaçla yürütülen çalışmada, Isparta (Atabey) ekolojik koşulları altında, Japon grubuna ait üç farklı erik çeşidinin (Black Diamond, Larry Ann ve Friar) verim ve meyve kalite parametreleri araştırılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda, meyve eni (57,48 mm) meyve boyu (55,53 mm), meyve ağırlığı (109,77 g) ve meyve eti sertliği (5,93 lb) bakımından Larry Ann çeşidi öne çıkarken, Friar çeşidi ise üstün verimi (41.27 kg/ağaç -1) ile yatırımın kısa sürede geri dönüşü yönüyle ümitvar bulunmuştur. Malik asit, eriğin hâkim organik asidi olarak belirlenirken, çeşitler miktar olarak Black Diamond’tan (7231 mg GAE/L), Friar’a (8767 mg GAE/L) doğru sıralanmıştır. Benzer şekilde, klorogenik asit, fenolik bileşenler arasında dominant bulunurken, tüm çeşitlerden elde edilen fenolik bileşenlerin ortalama olarak klorogenik asit (35,7 mg GAE/L)> syringik asit (16,1 mg GAE/L)> vanilik asit (13,8 mg GAE/L )> kafeik asit (5,6 mg GAE/L)> p-kumarik asit (3,3 mg GAE/L ) şeklinde sıralandığı sonucuna varılmıştır. Larry Ann, toplam fenolik madde (653,5 mg GAE/L), toplam flavonoid miktarı (305,6 mg GAE/L) ve antioksidan madde miktarı (%86,2) bakımından en iyi performansı gösterirken, en düşük değerler ise sırası ile 645,9 mg GAE/L; 305,6 mg GAE/L ve %83,2 ile Friar çeşidinde ölçülmüştür. Sonuç, olarak incelenen tüm çeşitlerin, Isparta (Atabey) koşullarında üretim potansiyelinin olduğu kanaatine varılmıştır ancak Friar çeşidi erken dönem üstün verimi ile ticari yetiştiricilikte ümitvar bulunmuştur.

Thanks

Çalışmada ismi geçen doktora öğrencisi İlknur ESKİMEZ 100/2000 Sürdülebilir Tarım (Yenilikçi-İyi Tarım Uygulamaları) tematik alanında doktora yapmaktadır. Öğrencimize maddi desteğini esirgemeyen Yükseköğretim Kuruluna teşekkür ederiz.

References

  • Özvardar S and Önal K. Erik Yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, 1978; Yayın No: 23, Yalova.
  • Usenik V, Kastelec D, Veberič R, Štampar F. Quality Changes during Ripening of Plums (Prunus domestica L.). Food Chemistry. 2008;111:830-836.
  • Özbek S. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları; No: 128. Ankara Üniversitesi Basımevi; 1978. 485syf.
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M. Ilıman İklim Meyve Türleri: Sert Çekirdekli Meyveler Cilt-I. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Bornova, İzmir; 2011.
  • FAO. FAOSTAT. [Online] Access Date: 22.11.2023. Available from: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
  • Li J, Liu H, Mazhar MS, Quddus S, Agar OT, Suleria H. Australian Native Plum: A Review of the Phytochemical and Health Effects. Food Reviews International. 2023;1-29.
  • Ayub H, Nadeem M, Mohsin M, Ambreen S, Khan FA, Oranab S, Ullah S. A comprehensive review on the availability of bioactive compounds, phytochemicals, and antioxidant potential of plum (Prunus domestica). International Journal of Food Properties. 2023;26(1):2388-2406.
  • Mertoğlu K, Gülbandılar A and Bulduk İ. Erikte (cv. Angeleno) Bazı Fitokimyasal ve Anti-mikrobiyal Aktivite Özellikleri Üzerine Yükseltinin Etkisi. Journal of the Faculty of Agriculture/Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;15(1).
  • Mertoğlu K, Gülbandılar A and Bulduk İ. Growing conditions effect on fruit phytochemical composition and anti-microbial activity of plum (cv. Black Diamond). International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences. 2020;4(1):56-61.
  • Arion CM, Tabart J, Kevers C, Niculaua M, Filimon R, Beceanu D, Dommes J. Antioxidant Potential of Different Plum Cultivars During Storage. Food Chemistry. 2014;146:485-491.
  • Karacalı İ. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler. Ege Üniversitesi Yayınları; 2012; No: 494, 444syf., İzmir. Dawei W, Chen L, Hao D, Yiping L, Huwei L. A Universal HPLC Method for The Determination of Phenolic Acids in Compound Herbal Medicines. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005;53(17):6624-6629.
  • Selcuk N and Erkan M. Impact of passive modified atmosphere packaging on physicochemical properties, bioactive compounds, and quality attributes of sweet pomegranates. Turkish Journal Agricultural Forest. 2016;40(4):475-488.
  • Chang CC, Yang MH, Wen HM, Chern JC. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of food and drug analysis. 2002;10(3).
  • Zar JH. Biostatistical analysis: Pearson New International Edition. 2013; Pearson Higher Edition.
  • Açar İ. Bazı Japon grubu erik (Prunus salicina Lindl.) çeşitlerinin Gaziantep’teki performansları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2016;20(4):247-252.
  • Bilgü G and Seferoğlu G. Japon Grubu (Prunus salicina L.) Bazı Erik Çeşitlerinin Aydın Yöresindeki Gelişme Durumlarının Belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015;2(2):95-100.
  • Eskimez İ, Polat M and Mertoğlu K. M9 anacı üzerine aşılı Arapkızı, Jonagold ve Fuji Kiku elma (Malus domestica Borkh.) çeşitlerinin Isparta ekolojik koşullarında fenolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 2020;6(2):152-159.
  • Polat M, Mertoğlu K and Eskimez İ. Elmada bazı özelliklerin birlikte ele alınabilme potansiyelleri: Pinova örneği. Ziraat Mühendisliği. 2020;(370):115-125.
  • Uysal G, Şen F and Eroğul D. ‘Black Diamond’ Erik Meyvelerinin Muhafazasında Modifiye Atmosfer Ambalajları ve 1-Metilsiklopropen Uygulamalarının Etkilerinin Araştırılması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;71-80.
  • Musacchi S and Serra S. Apple fruit quality: Overview on pre-harvest factors. Scientia Horticulturae. 2018;234:409-430.
  • McGuire RG. Reporting of objective color measurements. HortScience. 1992;27:1254-1255.
  • Şahin M, Çavdar A, Şafak C, Gökkür S, Küçük E, Aksoy D, Çağır F, Tutar M. Ege Bölgesi Erik Çeşit Geliştirme Çalışmalar. TAGEM/BBAD/13/A08/P01/08 proje sonuç raporu. 2022;II. dilim.
  • Özkarakaş İ and Ercan N. Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinden Toplanan Bazı Erik (Prunus cerasifera Ehrh.) Genetik Kaynakları Materyalinin Değerlendirilmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;13(1).
  • Díaz-Mula HM, Zapata PJ, Guillén F, Martínez-Romero D, Castillo S, Serrano M, Valero D. Changes in hydrophilic and lipophilic antioxidant activity and related bioactive compounds during postharvest storage of yellow and purple plum cultivars. Postharvest Biology and Technology. 2009;51(3):354-363.
  • Melgarejo P, Calin-Ssnchez A, Hernandez F, Szumny A, Martinez JJ, Legua P, Arbonell-Barrachina AA. Chemical, Functional and Quality Properties of Japanese Plum (Prunus salicina Lindl.) as Affected by Mulching. Scientia Horticulturae. 2012;134:114-120.
  • Ionica ME, Nour V, Andafir ITR, Cosmulescu S, Botu M. Physical and Chemical Properties of Some European Plum Cultivars (Prunus domestica L.) Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2013;41(2):499-503.

Some Plum Varieties' Adaptation to the Ecological Conditions of Isparta

Year 2023, , 90 - 99, 29.12.2023
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1403783

Abstract

Studies on adaptation are extremely helpful in figuring out if plants can grow in environments with varying ecological traits in a sustainable and profitable manner. Three Japanese plum varieties namely; Black Diamond, Larry Ann, and Friar were investigated for fruit quality and yield under the ecological conditions of Isparta (Atabey) in the study conducted for this purpose. According to the results, the Larry Ann stands out in terms of fruit width (57.48 mm), fruit length (55.53 mm), fruit weight (109.77 g) and fruit flesh hardness (5.93 lb), while the Friar distinguished by its superior yield (41.27 kg tree-1) and was found promising regarding return of investment in a short time. Malic acid was found to be the predominant organic acid in plums and cultivars were ranged from Black Diamond (7231 mg L-1 ) to Friar (8767 mg GAE L-1). Simalarly, the average phenolic comounds derived from all cultivars was ranked as chlorogenic acid (35.7 mg L-1) > syringic acid (16.1 mg L-1)> vanillic acid (13.8 mg L-1) > caffeic acid (5.6 mg L-1) > p-coumaric acid (3.3 mg L-1), even though chlorogenic acid was the most prevalent component. Larry Ann performed the best in terms of total phenolic content (653.5 mg GAE/L), total flavonoid content (305.6 mg GAE/L), and antioxidant activity (86.2%), while the lowest values were 645.9 mg GAE L - and 83.2%, respectively; these measurements were made in the Friar variety. Larry Ann performed the best in terms of total phenolic content (653.5 mg GAE L-1), total flavonoid content (305.6 mg catechin L), and antioxidant activity amount (86.2%); the lowest results were measured from Friar respectively as 645.9 mg GAE L; 305,6 mg catechin L and 83.2%. As a consequence, althougt all studied cultivarss demonstrated production potential under Isparta (Atabey) conditions. the Friar stood out as having the best early yielding in commercial cultivation.

References

  • Özvardar S and Önal K. Erik Yetiştiriciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı, 1978; Yayın No: 23, Yalova.
  • Usenik V, Kastelec D, Veberič R, Štampar F. Quality Changes during Ripening of Plums (Prunus domestica L.). Food Chemistry. 2008;111:830-836.
  • Özbek S. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları; No: 128. Ankara Üniversitesi Basımevi; 1978. 485syf.
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M. Ilıman İklim Meyve Türleri: Sert Çekirdekli Meyveler Cilt-I. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Bornova, İzmir; 2011.
  • FAO. FAOSTAT. [Online] Access Date: 22.11.2023. Available from: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL
  • Li J, Liu H, Mazhar MS, Quddus S, Agar OT, Suleria H. Australian Native Plum: A Review of the Phytochemical and Health Effects. Food Reviews International. 2023;1-29.
  • Ayub H, Nadeem M, Mohsin M, Ambreen S, Khan FA, Oranab S, Ullah S. A comprehensive review on the availability of bioactive compounds, phytochemicals, and antioxidant potential of plum (Prunus domestica). International Journal of Food Properties. 2023;26(1):2388-2406.
  • Mertoğlu K, Gülbandılar A and Bulduk İ. Erikte (cv. Angeleno) Bazı Fitokimyasal ve Anti-mikrobiyal Aktivite Özellikleri Üzerine Yükseltinin Etkisi. Journal of the Faculty of Agriculture/Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;15(1).
  • Mertoğlu K, Gülbandılar A and Bulduk İ. Growing conditions effect on fruit phytochemical composition and anti-microbial activity of plum (cv. Black Diamond). International Journal of Agriculture Forestry and Life Sciences. 2020;4(1):56-61.
  • Arion CM, Tabart J, Kevers C, Niculaua M, Filimon R, Beceanu D, Dommes J. Antioxidant Potential of Different Plum Cultivars During Storage. Food Chemistry. 2014;146:485-491.
  • Karacalı İ. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler. Ege Üniversitesi Yayınları; 2012; No: 494, 444syf., İzmir. Dawei W, Chen L, Hao D, Yiping L, Huwei L. A Universal HPLC Method for The Determination of Phenolic Acids in Compound Herbal Medicines. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2005;53(17):6624-6629.
  • Selcuk N and Erkan M. Impact of passive modified atmosphere packaging on physicochemical properties, bioactive compounds, and quality attributes of sweet pomegranates. Turkish Journal Agricultural Forest. 2016;40(4):475-488.
  • Chang CC, Yang MH, Wen HM, Chern JC. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of food and drug analysis. 2002;10(3).
  • Zar JH. Biostatistical analysis: Pearson New International Edition. 2013; Pearson Higher Edition.
  • Açar İ. Bazı Japon grubu erik (Prunus salicina Lindl.) çeşitlerinin Gaziantep’teki performansları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2016;20(4):247-252.
  • Bilgü G and Seferoğlu G. Japon Grubu (Prunus salicina L.) Bazı Erik Çeşitlerinin Aydın Yöresindeki Gelişme Durumlarının Belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2015;2(2):95-100.
  • Eskimez İ, Polat M and Mertoğlu K. M9 anacı üzerine aşılı Arapkızı, Jonagold ve Fuji Kiku elma (Malus domestica Borkh.) çeşitlerinin Isparta ekolojik koşullarında fenolojik ve fiziko-kimyasal özellikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi. 2020;6(2):152-159.
  • Polat M, Mertoğlu K and Eskimez İ. Elmada bazı özelliklerin birlikte ele alınabilme potansiyelleri: Pinova örneği. Ziraat Mühendisliği. 2020;(370):115-125.
  • Uysal G, Şen F and Eroğul D. ‘Black Diamond’ Erik Meyvelerinin Muhafazasında Modifiye Atmosfer Ambalajları ve 1-Metilsiklopropen Uygulamalarının Etkilerinin Araştırılması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2020;71-80.
  • Musacchi S and Serra S. Apple fruit quality: Overview on pre-harvest factors. Scientia Horticulturae. 2018;234:409-430.
  • McGuire RG. Reporting of objective color measurements. HortScience. 1992;27:1254-1255.
  • Şahin M, Çavdar A, Şafak C, Gökkür S, Küçük E, Aksoy D, Çağır F, Tutar M. Ege Bölgesi Erik Çeşit Geliştirme Çalışmalar. TAGEM/BBAD/13/A08/P01/08 proje sonuç raporu. 2022;II. dilim.
  • Özkarakaş İ and Ercan N. Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinden Toplanan Bazı Erik (Prunus cerasifera Ehrh.) Genetik Kaynakları Materyalinin Değerlendirilmesi. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;13(1).
  • Díaz-Mula HM, Zapata PJ, Guillén F, Martínez-Romero D, Castillo S, Serrano M, Valero D. Changes in hydrophilic and lipophilic antioxidant activity and related bioactive compounds during postharvest storage of yellow and purple plum cultivars. Postharvest Biology and Technology. 2009;51(3):354-363.
  • Melgarejo P, Calin-Ssnchez A, Hernandez F, Szumny A, Martinez JJ, Legua P, Arbonell-Barrachina AA. Chemical, Functional and Quality Properties of Japanese Plum (Prunus salicina Lindl.) as Affected by Mulching. Scientia Horticulturae. 2012;134:114-120.
  • Ionica ME, Nour V, Andafir ITR, Cosmulescu S, Botu M. Physical and Chemical Properties of Some European Plum Cultivars (Prunus domestica L.) Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2013;41(2):499-503.
There are 26 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Structural Biology
Journal Section Research Article
Authors

İlknur Eskimez 0000-0003-4443-505X

Kerem Mertoğlu 0000-0002-0490-9073

Mehmet Polat 0000-0002-2415-4229

Abdullah Kankaya 0000-0003-4134-593X

Barış Kaki 0000-0002-5836-5438

Publication Date December 29, 2023
Submission Date December 12, 2023
Acceptance Date December 26, 2023
Published in Issue Year 2023

Cite

APA Eskimez, İ., Mertoğlu, K., Polat, M., Kankaya, A., et al. (2023). Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(2), 90-99. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1403783
AMA Eskimez İ, Mertoğlu K, Polat M, Kankaya A, Kaki B. Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. December 2023;7(2):90-99. doi:10.47137/usufedbid.1403783
Chicago Eskimez, İlknur, Kerem Mertoğlu, Mehmet Polat, Abdullah Kankaya, and Barış Kaki. “Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 7, no. 2 (December 2023): 90-99. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1403783.
EndNote Eskimez İ, Mertoğlu K, Polat M, Kankaya A, Kaki B (December 1, 2023) Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 7 2 90–99.
IEEE İ. Eskimez, K. Mertoğlu, M. Polat, A. Kankaya, and B. Kaki, “Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 2, pp. 90–99, 2023, doi: 10.47137/usufedbid.1403783.
ISNAD Eskimez, İlknur et al. “Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 7/2 (December 2023), 90-99. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1403783.
JAMA Eskimez İ, Mertoğlu K, Polat M, Kankaya A, Kaki B. Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2023;7:90–99.
MLA Eskimez, İlknur et al. “Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 2, 2023, pp. 90-99, doi:10.47137/usufedbid.1403783.
Vancouver Eskimez İ, Mertoğlu K, Polat M, Kankaya A, Kaki B. Bazı Erik Çeşitlerinin Isparta Ekolojik Koşullarına Adaptasyonu. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2023;7(2):90-9.