Adaptasyon çalışmaları, bitkilerin farklı ekolojik özelliklere sahip koşullar altında, ekonomik ve sürdürülebilir üretim gösterip gösteremeyeceğini belirliyor olması bakımından oldukça kıymetlidir. Bu amaçla yürütülen çalışmada, Isparta (Atabey) ekolojik koşulları altında, Japon grubuna ait üç farklı erik çeşidinin (Black Diamond, Larry Ann ve Friar) verim ve meyve kalite parametreleri araştırılmıştır. Sonuçlar doğrultusunda, meyve eni (57,48 mm) meyve boyu (55,53 mm), meyve ağırlığı (109,77 g) ve meyve eti sertliği (5,93 lb) bakımından Larry Ann çeşidi öne çıkarken, Friar çeşidi ise üstün verimi (41.27 kg/ağaç -1) ile yatırımın kısa sürede geri dönüşü yönüyle ümitvar bulunmuştur. Malik asit, eriğin hâkim organik asidi olarak belirlenirken, çeşitler miktar olarak Black Diamond’tan (7231 mg GAE/L), Friar’a (8767 mg GAE/L) doğru sıralanmıştır. Benzer şekilde, klorogenik asit, fenolik bileşenler arasında dominant bulunurken, tüm çeşitlerden elde edilen fenolik bileşenlerin ortalama olarak klorogenik asit (35,7 mg GAE/L)> syringik asit (16,1 mg GAE/L)> vanilik asit (13,8 mg GAE/L )> kafeik asit (5,6 mg GAE/L)> p-kumarik asit (3,3 mg GAE/L ) şeklinde sıralandığı sonucuna varılmıştır. Larry Ann, toplam fenolik madde (653,5 mg GAE/L), toplam flavonoid miktarı (305,6 mg GAE/L) ve antioksidan madde miktarı (%86,2) bakımından en iyi performansı gösterirken, en düşük değerler ise sırası ile 645,9 mg GAE/L; 305,6 mg GAE/L ve %83,2 ile Friar çeşidinde ölçülmüştür. Sonuç, olarak incelenen tüm çeşitlerin, Isparta (Atabey) koşullarında üretim potansiyelinin olduğu kanaatine varılmıştır ancak Friar çeşidi erken dönem üstün verimi ile ticari yetiştiricilikte ümitvar bulunmuştur.
Çalışmada ismi geçen doktora öğrencisi İlknur ESKİMEZ 100/2000 Sürdülebilir Tarım (Yenilikçi-İyi Tarım Uygulamaları) tematik alanında doktora yapmaktadır. Öğrencimize maddi desteğini esirgemeyen Yükseköğretim Kuruluna teşekkür ederiz.
Studies on adaptation are extremely helpful in figuring out if plants can grow in environments with varying ecological traits in a sustainable and profitable manner. Three Japanese plum varieties namely; Black Diamond, Larry Ann, and Friar were investigated for fruit quality and yield under the ecological conditions of Isparta (Atabey) in the study conducted for this purpose. According to the results, the Larry Ann stands out in terms of fruit width (57.48 mm), fruit length (55.53 mm), fruit weight (109.77 g) and fruit flesh hardness (5.93 lb), while the Friar distinguished by its superior yield (41.27 kg tree-1) and was found promising regarding return of investment in a short time. Malic acid was found to be the predominant organic acid in plums and cultivars were ranged from Black Diamond (7231 mg L-1 ) to Friar (8767 mg GAE L-1). Simalarly, the average phenolic comounds derived from all cultivars was ranked as chlorogenic acid (35.7 mg L-1) > syringic acid (16.1 mg L-1)> vanillic acid (13.8 mg L-1) > caffeic acid (5.6 mg L-1) > p-coumaric acid (3.3 mg L-1), even though chlorogenic acid was the most prevalent component. Larry Ann performed the best in terms of total phenolic content (653.5 mg GAE/L), total flavonoid content (305.6 mg GAE/L), and antioxidant activity (86.2%), while the lowest values were 645.9 mg GAE L - and 83.2%, respectively; these measurements were made in the Friar variety. Larry Ann performed the best in terms of total phenolic content (653.5 mg GAE L-1), total flavonoid content (305.6 mg catechin L), and antioxidant activity amount (86.2%); the lowest results were measured from Friar respectively as 645.9 mg GAE L; 305,6 mg catechin L and 83.2%. As a consequence, althougt all studied cultivarss demonstrated production potential under Isparta (Atabey) conditions. the Friar stood out as having the best early yielding in commercial cultivation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Structural Biology |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2023 |
Submission Date | December 12, 2023 |
Acceptance Date | December 26, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 2 |