Drying is one of the most used methods for
long-term storage by removing water from food. The physical and chemical changes occurring during
storage are minimal due to the reduction of considerable amount of water and
microbial activity of the food. In the present study, the effect of the two
different new moist object geometries with whole and reverse semi-circular on
the heat and mass transfer enhancement of drying with air jet was numerically
examined. The drying jet was a laminar and 2D jet stationed at a constant jet
distance (H) from the moist object. The diameter of the moist object, jet distance
from the moist object and jet initial height were fixed for all cases. Streamlines
and isotherms were acquired around the objects for different jet Reynolds
numbers. A finite volume method was used to solve the governing equations by
using ANSYS Fluent 17.0 software program. Calculations were carried out for
different Reynolds numbers, namely, Re=100, 200 and 300. It was found good
agreement with experimental and numerical data available in the literature. The
results showed that the geometry of whole circular moist object had better
performance of heat and mass transfer than that of the reverse semi-circular
moist object geometry. In addition, increasing Reynolds number showed a
positive effect on heat and mass transfer. Locally, jet drying was found to be
most effective near the stagnation point on the leading side of the objects.
Kurutma, gıdadan suyun uzaklaştırılarak uzun
süreli depolama için en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Kurutma ile gıdadaki su
miktarı ve mikrobiyal aktivitenin önemli ölçüde azalması nedeniyle depolama
boyunca meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler en az seviyede
olmaktadır. Bu çalışmada, iki farklı
yeni nemli nesne geometrisi olan tam ve ters yarı dairesel nesnenin hava jeti
ile kurutulmasının ısı ve kütle transferi artışı üzerindeki etkisi sayısal
olarak incelenmiştir. Jet kurutması, nemli nesneden sabit bir jet uzaklığında
(H) konumlandırılmış olup laminer ve iki boyutludur. İncelenen tüm durumlar
için nemli nesnenin çapı, nemli nesneden olan jet uzaklığı ve jet giriş
yüksekliği sabit olarak alınmıştır. Nesnelerin etrafındaki akım çizgileri ve eş
sıcaklık eğrileri farklı jet Reynolds sayıları için elde edilmiştir. Korunum denklemlerini
çözmek için sonlu hacim yöntemi olan ANSYS Fluent 17,0 bilgisayar programı
kullanılmıştır. Hesaplamalar, Re = 100, 200, 300 olarak farklı Reynolds
sayıları için yapılmıştır. Çalışmanın, literatürde var olan deneysel ve sayısal
çalışmayla iyi bir uyum içerisinde olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, tam dairesel
nemli nesne geometrisinin ters yarı dairesel nemli nesne geometrisinden daha
iyi ısı ve kütle transfer performansına sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca,
Reynolds sayısının artışının ısı ve kütle transferi üzerinde olumlu bir etkiye
sahip olduğu görülmüştür. Yerel olarak, jet kurutmanın nesnelerin ön
taraflarındaki durma noktasına yakın daha etkili oldukları bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2019 |
Submission Date | December 1, 2017 |
Acceptance Date | February 4, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 24 Issue: 1 |
Announcements:
30.03.2021-Beginning with our April 2021 (26/1) issue, in accordance with the new criteria of TR-Dizin, the Declaration of Conflict of Interest and the Declaration of Author Contribution forms fulfilled and signed by all authors are required as well as the Copyright form during the initial submission of the manuscript. Furthermore two new sections, i.e. ‘Conflict of Interest’ and ‘Author Contribution’, should be added to the manuscript. Links of those forms that should be submitted with the initial manuscript can be found in our 'Author Guidelines' and 'Submission Procedure' pages. The manuscript template is also updated. For articles reviewed and accepted for publication in our 2021 and ongoing issues and for articles currently under review process, those forms should also be fulfilled, signed and uploaded to the system by authors.