Çevreyi korumaya yönelik otel yönetimi uygulamaları, konaklama yapılan işletmelerin hem enerji konusunda tasarruf sağlamasına hem de çevreye bırakılmış olan atıkların sayısının azaltımasına destek olmaktadır. Otellerdeki ekolojik ve çevreci uygulamalar turizm konusunda sürdürülebilirlik şartlarının yerine getirilmesinde önemli bir role sahiptir. Sunulan çalışma bir örnek olay incelemesidir. Bu kapsamda, Bursa Mövenpick Otel’de gerçekleştirilen ekolojik ve çevreye duyarlı turizm faaliyetleri incelenmiş ve değerlendirmeler yapılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile gözlem ve doküman incelemesi yardımıyla toparlanmıştır. Oteldeki geri dönüşüm, ısıl konfor, suyun geri dönüşümü ve enerji kontrolü ile ilgili uygulamalar değerlendirildiğinde, Otelin çevresel duyarlılığa önem verdiği, yeşil pazarlama ile ilgili gelişmeleri takip ettiği ve sürdürülebilir turizmin gerekliliklerini yerine getirmek için kayda değer çalışmalar yaptığı kanaatine varılmıştır. Yeşil ve doğa dostu oteller, çevreyi korumayı amaçlayan sürdürülebilir turizme yönelik uygulamalardır. Mövenpick Otel’deki incelemelerden sonra turizm işletmelerinde enerji tasarrufunun ve doğaya bırakılan atıkların azaltılmasındaki ekolojik yaklaşımın önemi daha iyi anlaşılmıştır.
Otel çalışanlarına ve ayrıca zaman ayırıp otelde yapılan çalışmalar konusunda bizi bilgilendiren Sercan ERSOY’a teşekkürlerimizi sunarız.
Otel management practices aimed at protecting the environment called green Otel management, support both the energy savings of accommodation establishments and the reduction of the number of wastes left to the environment. Ecological and environmentalist practices in Otels have an important place in fulfilling the sustainability role in tourism. The presented study is a case study. In this context, ecological and environmentally sensitive tourism activities carried out in Bursa Mövenpick Otel were examined and results were evaluated. The data were collected with the semi-structured interview form, observation and document review. When the applications related to recycling, thermal comfort, water recycling and energy control in the Otel are evaluated, it has been concluded that the Otel attaches importance to environmental sensitivity, follows the developments related to green marketing and carries out significant studies to fulfill the requirements of sustainable tourism. Green and nature-friendly hotels are practices for sustainable tourism that aim to protect the environment. After the Mövenpick Hotel research, the importance of green hotels and the importance of the ecological approach in reducing both the energy savings in accommodation and the waste released to the environment were comprehended.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mart 2022 |
Kabul Tarihi | 20 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 1 |
DUYURU:
30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir). Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr