Cumhuriyetin
ilk yıllarından 1950’ye kadar olan dönemde Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı
üretimi ve ticareti ile bunun ekonomiye olan yansımaları makalenin konusunu
teşkil etmektedir. Çalışma, Cumhuriyetin
ilk döneminde zeytin ve zeytinyağı üretimi ile ihracatı (1923-1950); Demokrat Parti (DP) Döneminde Türkiye’de zeytin ve
zeytinyağı alanında yaşanan gelişmeler (1950-1960) ile sınırlandırılarak iki
dönem halinde ele alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nde zeytin ve zeytinyağı üretimi
ve ticaretinin ekonomiye olan yansımaları sayısal veriler ışığında
değerlendirilmiştir. Çalışmanın kaynak materyalini, Başkanlık Cumhuriyet Arşivi
Belgeleri, resmi yayınlardan; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zabıt
Ceridesi, kanunlar ve tutanak dergileri, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi ve
dönemin süreli yayınları arasında bulunan tarım ve ekonomi dergilerinin
makaleleri oluşturmaktadır. Konu incelenirken, dönemin Türkiye’si ile dünyanın zeytin
ve zeytinyağı alanında yaşanan gelişmeleri göz önüne alınarak gerekli
değerlendirilmeler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuç şudur: Cumhuriyetin
ilanıyla birlikte zeytin üretimi ve ihracatına önem verilmiş, 1528 ve 3573
sayılı kanunların yürürlüğe girmesiyle Türkiye’de zeytinciliğin geliştirilmesi
yönünde önemli adımlar atılmıştır. Ancak 1929 Dünya Ekonomik Buhranı ve II.
Dünya Savaşı koşulları zeytin ve zeytinyağcılığı sekteye uğratmıştır. DP
döneminde ise zeytin üreticisini daha bilinçli hale getirmek için kurslar
düzenlenerek, usta ve çırak yetiştirilip parasız aşı kalemi verilmiştir.
Dahası, yabani zeytin alanlarının tespiti, parselâjı, dağıtımı ve tescil işleri
yürütülmüş, zeytinlere musallat olan haşerelerle mücadele edilmiştir. Bu çalışmalar
neticesinde zeytin ve zeytinyağı üretimi ve ihracatı artırılarak milli
ekonomiye önemli katkılar sağlanmıştır.
This article discusses the olive and olive
oil production and trading in Turkey starting from the early years of the
Republic until 1950, and the effects of these on economy. The research subject
is discussed in two periods as olive and
olive oil production and exports in the first period of the Republic
(1923-1950) and the improvements
observed in olive and olive oil industries in Turkey in Democrat Party (DP)
period (1950-1960). The effects of olive and olive oil production and trading
in the Republic of Turkey on economy are explored in the light of statistical
data. The source materials of the research consist of the Presidency Republic
Archive Documents, official publications, Grand National Assembly of Turkey
(Parliament) Minutes Records, laws and official reports, the Official Gazette
of the Republic of Turkey and the articles published in the periodical journals
on agriculture and economy. In this research, the improvements observed in olive
and olive oil industries in Turkey and around the world in relevant period were
taken into consideration in evaluations. The results obtained in this research
are as follows: With the proclamation of the republic, olive production and
exports gained importance and significant steps were taken to improve olive
industry in Turkey with the enactment of Laws No 1528 and 3573. However, the
conditions of the 1929 World Economic Crisis and the World War 2 gave damage to
olive and olive oil industries. In DP period, trainings were offered to raise
the consciousness of olive producers, masters and apprentices were trained, graft
were offered for free. Furthermore, wild olive lands were located, parcelled
out, distributed and registered and pest control mechanisms were established.
As a result of these measures, olive and olive oil production and export activities
were improved, which significantly contributed to the national economy.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | research Article |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2019 |
Submission Date | January 11, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 4 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Attribution-Non Commercial-Share Alike).